Περισσότερους ξένους τουρίστες προσελκύει πλέον η Θεσσαλονίκη, με την τουρκική να αναδεικνύεται, μετά την Κύπρο, η δεύτερη σημαντικότερη αγορά, ενώ η άνοδος αφίξεων μόνο από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»- χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνεται και ο οδικός τουρισμός από την Τουρκία- φθάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 3.138% (!) για την περίοδο 2010- 2017.
Κύπρος, Τουρκία και ΗΠΑ είναι οι τρείς κύριες αλλοδαπές αγορές με μερίδια αντίστοιχα, 12% και από 7%, ενώ το 2017 ανέβηκαν πολύ το Ισραήλ (4η) και η Γερμανία (5η θέση) των οποίων επίσης το μερίδιο τοποθετείται κοντά στο 7%.
Η ελκυστικότητα του προορισμού φαίνεται ότι ανεβαίνει συνολικά στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού αν ληφθεί υπόψη ότι σε σύγκριση με το 2016, το 2017 σημειώθηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών στη συμπρωτεύουσα κατά 12,8% ενώ μείωση σημειώθηκε στις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων κατά 6,2%.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς των ξένων διανυκτερεύσεων αυξήθηκε από 47% το 2016 σε 52% το 2017 και είναι περισσότερες πλέον από αυτές των Ελλήνων.
Τα στοιχεία προέρχονται από την «Ερευνα ικανοποίησης τουριστών & απόδοσης ξενοδοχείων της εταιρείας “GBR Consulting”, για το 2017», η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης με 1.400 ερωτηματολόγια που συλλέχτηκαν την περίοδο Οκτωβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018, με στοιχεία από 48 ξενοδοχεία- μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κατηγορίας από 1 έως 5 αστέρων.
Σύμφωνα με αυτά, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με βάση τα νούμερα του αεροδρομίου «Μακεδονία», έχουν αυξηθεί κατά 71% την περίοδο από το 2010 έως και το 2017, ενώ οι Γερμανοί αναδεικνύονται «πρωταθλητές» για το 2017, αντιπροσωπεύοντας το εντυπωσιακό ποσοστό του 35% επί του συνόλου των διεθνών αφίξεων για την περασμένη χρονιά. Ακολούθησε η Κύπρος με μερίδιο 11%, με ποσοστό από 9% το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, ενώ με 5% ακολουθεί η Ιταλία.
Αν και το μερίδιο των αεροπορικών αφίξεων στην πόλη για το 2017 είναι στο 3%, εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Τουρκίας για την περίοδο 2010- 2017, με την τουρκική αγορά να συγκαταλέγεται σε αυτές με ιδιαίτερα ταχεία ανάπτυξη και αύξηση αφίξεων στην οκταετία (με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου) με ένα + 3.138%, στη δεύτερη θέση μετά την Ολλανδία η οποία είχε αύξηση 3.403%, ξεκινώντας αμφότερες από ιδιαίτερα χαμηλή βάση, το 2010.
Οι οδικές αφίξεις από την Τουρκία ενισχύθηκαν κατά 18,9% πέρυσι σε σύγκριση με το 2016, με τους Τούρκους ταξιδιώτες να ανήκουν στην κατηγορία των «επαναλαμβανόμενων» για την πόλη.
Οι Κύπριοι έχουν το μεγαλύτερη συχνότητα επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι ταξιδιώτες από τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και της Βουλγαρίας επισκέπτονται επίσης συχνά τη Θεσσαλονίκη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδιωτών αναψυχής έρχεται από την Αμερική, τη Γερμανία και τη Ρωσία ενώ οι περισσότεροι ταξιδιώτες για δουλειά είναι από τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Κύπρο.
Οι Κύπριοι ταξιδιώτες είχαν το υψηλότερο ποσοστό σκοπού ταξιδιού στη Θεσσαλονίκη σε επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς.
Οι Ρώσοι (με 92 ευρώ την ημέρα) και οι Κύπριοι (με 79 ευρώ την ημέρα) ήταν οι τουρίστες που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα στη Θεσσαλονίκη, κυρίως σε ψώνια, και ακολουθούν στην τρίτη θέση οι Τούρκοι με 78 ευρώ την ημέρα.
Οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί και οι Βούλγαροι ταξιδιώτες είναι οι πιο ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους στη Θεσσαλονίκη.
Το προφίλ των τουριστών
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία αναφορικά με το προφίλ των τουριστών της πόλης: Το 50% των ταξιδιωτών ήρθε στη Θεσσαλονίκη για λόγους αναψυχής, ενώ για δουλειά την επισκέφθηκαν 3 στους 10. Περίπου το 19% των ταξιδιωτών ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί φίλους ή συγγενείς.
Ως προς τις δαπάνες, οι ημερήσιες δαπάνες των ταξιδιωτών ανήλθαν στα 70 ευρώ την περασμένη χρονιά. Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπάνης ήταν τα ψώνια, ακολούθησαν τα εστιατόρια, cafés και bars, η τοπική μεταφορά και τέλος τα αξιοθέατα και η διασκέδαση.
Η ανάλυση ανά ηλικιακή ομάδα δείχνει ότι οι ταξιδιώτες κάτω των 30 ετών έχουν μικρότερο προϋπολογισμό για δαπάνες στην πόλη, ξοδεύοντας λιγότερα σε ψώνια και τοπικές μεταφορές.
Οι ταξιδιώτες που διέμειναν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα στην πόλη, ήτοι 87 ευρώ ανά άτομο την ημέρα, ενώ οι χαμηλότερες δαπάνες, 49 ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα, καταγράφηκαν από τους ταξιδιώτες που διέμειναν σε ξενοδοχεία 1 – 2 αστέρων.
Οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες δαπάνησαν σημαντικά λιγότερα χρήματα στις τοπικές μεταφορές.
Το 90% περίπου των τουριστών επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και έμεινε αποκλειστικά σε αυτή χωρίς να συνδυάσει διαμονή σε άλλες περιοχές.
Για όσους ταξίδεψαν κι εκτός, οι δημοφιλέστεροι ημερήσιοι προορισμοί ήταν η Βεργίνα και η Χαλκιδική.
Οι λόγοι επιλογής της Θεσσαλονίκης διαφέρουν ανά ηλικιακή ομάδα. Οι τουρίστες άνω των 50 επέλεξαν την πόλη για τους αρχαιολογικούς της χώρους και την προσωπικότητά της.
Επίσης, μεγάλο ποσοστό ήρθε για ιατρικούς λόγους.Οι δυο μικρότερες ηλικιακές ομάδες επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για την προσωπικότητα της.
Η ηλικιακή ομάδα 18 – 30 έδειξε το λιγότερο ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και τη γαστρονομία.