Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα με τις δοκιμές COVID-19.

Οι συνοριακοί περιορισμοί, ιδίως τα μέτρα καραντίνας, υπονόμευσαν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση επιβατών έχει μειωθεί και το 2020 αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών κατά τουλάχιστον 70% σε σύγκριση με το 2019 για ταξίδια προς / από / εντός της Ευρώπης.

Μόνο 340 εκατομμύρια ταξιδιώτες στην περιοχή αναμένεται να πετάξουν το 2020 σε σύγκριση με περίπου 1,2 δισεκατομμύρια που πέταξαν το 2019.

Αυτή η κατάρρευση της εναέριας κυκλοφορίας είχε καταστροφικές επιπτώσεις παγκοσμίως στην αεροπορία και τα εκατομμύρια των εργαζομένων στη βιομηχανία. Η έρευνα από την ομάδα δράσης για τις αεροπορικές μεταφορές εκτιμά ότι διακυβεύονται περίπου 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα με τις αεροπορικές μεταφορές.

Απειλούνται επίσης πολλά εκατομμύρια ακόμη στον τουριστικό κλάδο. Είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να συντονίσουν ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση του κλάδου. Εν τω μεταξύ, απαιτείται πρόσθετη οικονομική υποστήριξη για να βοηθήσει τη βιομηχανία να περάσει το χειμώνα.

« Η προοπτική για καταστροφικές απώλειες θέσεων εργασίας είναι πολύ πραγματική. Απαιτείται απεριόριστη συνεχής οικονομική υποστήριξη έως ότου η βιομηχανία μπορέσει να επανέλθει στα πόδια της », δήλωσε ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη, ο οποίος μίλησε στην αεροπορική διάσκεψη κορυφής της Πορτογαλίας.

Είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν μια εναρμονισμένη και συντονισμένη προσέγγιση για το ασφαλές άνοιγμα των συνόρων χωρίς καραντίνα χρησιμοποιώντας τη δοκιμή COVID-19. Η αεροπορική βιομηχανία έχει θέσει ένα σαφές όραμα για συστηματικές δοκιμές πριν από την αναχώρηση για να δώσει στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη να ανοίξουν ξανά τα σύνορα. Ωστόσο, η σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέτει σαφείς προϋποθέσεις για τη χρήση δοκιμών για την αντικατάσταση της καραντίνας.

«Η καραντίνα οποιουδήποτε μήκους θα συνεχίσει την οικονομική καταστροφή του COVID-19. Η δοκιμή πρέπει να αντικαθιστά, όχι να μειώνει, την καραντίνα. Και τα έξοδα δοκιμών πρέπει να βαρύνουν τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς υγείας του ΠΟΥ. Η ταχεία και συνεπής δράση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι απαραίτητη για να σωθεί η εποχή ταξιδιού στο τέλος του έτους με οποιαδήποτε μορφή », δήλωσε ο Schvartzman.