Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας «αλληλεγγύης και σταθερότητας» που θα δει τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο να ανοίγουν τα εναέρια, χερσαία και θαλάσσια σύνορά τους με το Κατάρ.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες να ξαναρχίσουν την περιφερειακή συνδεσιμότητα – η οποία θα μειώσει τους χρόνους πτήσης και θα παρέχει βασικούς αεροπορικούς συνδέσμους σε οικογένειες και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

«Το άνοιγμα του εναέριου χώρου με το Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο είναι ευπρόσδεκτη είδηση ​​για την περιοχή, τους επιβάτες και την αεροπορική βιομηχανία σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές. Θα επιτρέψει την επανέναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ αυτών των χωρών και του Κατάρ, εξαλείφοντας τα περίπλοκα δρομολόγια ταξιδιού διέλευσης που είδαν τους τυπικούς χρόνους ταξιδιού να αυξάνονται από κάτω από μία ώρα σε πάνω από πέντε ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Η συμφωνία ανοίγει επίσης την πόρτα για τη δημιουργία ταξιδιωτικών διαδρόμων χωρίς καραντίνα, οι οποίοι θα επιτρέψουν σε οικογένειες και φίλους σε ολόκληρη την περιοχή να μπορούν να επανασυνδεθούν και οι επιχειρήσεις να κάνουν πιο εύκολα συναλλαγές. Και θα διευκολύνει τη μεταφορά εμβολίων COVID-19 παγκοσμίως, λόγω της στρατηγικής θέσης της περιοχής », δήλωσε ο Μωάμεθ Αλ Μπακρί, Αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.