Δεν δείχνουν διατεθειμένοι να σταματήσουν τα ταξίδια τους οι Ρώσοι, παρά την υποτίμηση του ρουβλιού και της κρίσης που πλήττει πολλά ρωσικά τουριστικά γραφεία, όπως δείχνει η έρευνα «ΙΤΒ World Travel Trends Report 2015» που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της τουριστικής έκθεσης στο Βερολίνο (4-8 Μαρτίου), μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έρευνα, αν και τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν καταστεί για τους Ρώσους 20% ακριβότερα εξαιτίας της πτώσης του νομίσματος, οι προοπτικές για τη φετινή σεζόν παραμένουν θετικές, ενώ προβλέπεται ακόμη και αύξηση 4% του εξερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία το 2015.

Αμετάβλητη παραμένει η λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ρώσους επισκέπτες, με την Ελλάδα να παραμένει μαζί με την Αγγλία εντός των βασικών προτιμήσεων, μετά την Τουρκία (η οποία αποτελεί νούμερο 1 προορισμό για τους Ρώσους). Σε αντίθεση Ισπανία και Γερμανία χάνουν έδαφος στην ζήτηση πακέτων.

Η έρευνα δείχνει μάλιστα πως το 67% των Ρώσων που πραγματοποιούν ταξίδια δεν προτίθενται να μειώσουν ούτε τον αριθμό τους, ούτε τον αριθμό των διανυκτερεύσεων (κατά μέσο όρο 12 ημέρες), 23% σημειώνουν δηλώνουν πως θα περιορίσουν- αλλά δεν θα σταματήσουν τα ταξίδια- και μόνο 10% δεν θα ταξιδέψουν εκτός συνόρων.

Φορείς του ρωσικού τουρισμού υποστηρίζουν εξάλλου πως πέρσι, χρονιά που η ρωσική τουριστική αγορά δέχτηκε μεγάλο χτύπημα από τις απανωτές πτωχεύσεις, ο εξερχόμενος τουρισμός μειώθηκε κατά τους πρώτους οκτώ μήνες μόνο 1%, και αυτό επειδή συρρικνώθηκε κατά 50% ο αριθμός των τουριστών που πραγματοποιούσαν ταξίδια στην Ουκρανία.

Αυτό που αλλάζει, όπως επισημαίνει η έρευνα, είναι το γεγονός πως οι Ρώσοι θα προτιμήσουν τα λιγότερο ακριβά ταξίδια, αλλά μόνο για να εξοικονομήσουν χρήματα για επόμενα ή για να πραγματοποιήσουν ταξίδια εντός της χώρας.

Παρόλα αυτά, τα ελληνικά στατιστικά (Sete Intelligence) δείχνουν πως πέρσι το ποσοστό των αφίξεων από τους Ρώσους μειώθηκε κατά 13% (172 χιλ. λιγότερες αφίξεις σε σύγκριση με το 2013, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη μείωση Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών να καταγράφουν τα αεροδρόμια Ηρακλείου (-106.263), Ρόδου (-49.289), Θεσσαλονίκης (-43.167), και Κω (-31.113). Ούτε φέτος όμως οι ξενοδόχοι διατηρούν υψηλές προσδοκίες από τη ρωσική αγορά, σημειώνοντας επίσης πως οι ρωσικοί tour operators πιέζουν για μεγάλες μειώσεις στις τιμές των πακέτων, που φτάνουν ακόμη και το 30%, προκειμένου να στείλουν στην Ελλάδα τους τουρίστες. Ακόμη όμως και μετά τις μειώσεις στις τιμές των δωματίων στις οποίες προχωρούν τις περισσότερες φορές οι ξενοδόχοι, η ζήτηση παραμένει, όπως λένε, παγωμένη.