του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Η υπερφορολόγηση και η αφύπνιση της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας οδηγούν σε μπαράζ προσφορών τους ξενοδόχους και για τον Αύγουστο.

Απότομη προσγείωση στα μεγέθη του τουριστικού 2018 παρατηρείται την τελευταία περίοδο στη χώρα μας.

Τα αμφίσημα μηνύματα των μηνών Απριλίου-Μαΐου, τα αργά αντανακλαστικά της πολιτείας αλλά και μέρους των επιχειρηματιών διαδέχεται αυτές τις ημέρες ένα μπαράζ εκπτώσεων ειδικά για τα πολυτελείας ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Στόχος οι πληρότητες των ξενοδοχείων να ανέλθουν στα επίπεδα του 80% περίπου για το μήνα Αύγουστο.

Στα μικρότερης κατηγορίας ξενοδοχεία και ανάλογα τον προορισμό δεν παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα προς ώρας.

Το τοπίο στα ξενοδοχεία resort παραμένει θολό. Οι μονάδες πόλεως σημειώνουν και νέα άνοδο η οποία όμως δεν συμπαρασύρει σε ανοδική κατεύθυνση και τις τιμές, αφού η προσφορά αυξάνεται, ενώ το φαινόμενο airbnb με τις ευλογίες της πολιτείας διαλαμβάνει ανεξέλεγκτες διστάσεις.

Τα αίτια της «κοιλιάς» που εμφανίζει η ελληνική αγορά είναι αρκετά και η πηγή τους αναζητείται κυρίως σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά τη σαφή έλλειψη ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού για την οποία η κύρια ευθύνη βαραίνει την πολιτεία, η οποία μέσω ενός μπαράζ φορολογικών μέτρων έχει καταστήσει ακριβό το προσφερόμενο τουριστικό πακέτο.

Η δεύτερη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αφύπνιση «ξεχασμένων» προορισμών της Μεσογείου. Καταρχήν με την ραγδαία άνοδο της τουρκικής τουριστικής αγοράς η οποία επιχειρώντας μια κίνηση ρελάνς επιδοτεί τις πτήσεις τσάρτερ, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα τον κάθε ξενοδόχο κατά 30 ευρώ για κάθε τουρίστα που φιλοξενεί.

Ταυτόχρονα οι Γάλλοι -και όχι μόνο- επιστρέφουν στην αγορά της Τυνησίας, ενώ «ξύπνησε» δυναμικά και η χώρα των Φαραώ η Αίγυπτος.

Αναμφίβολα το μεγάλο πρόβλημα σήμερα εδράζεται στη μείωση της υψηλότερου βαλαντίου ρωσικής αγοράς προς την Ελλάδα, αφενός λόγω της Τουρκίας και της Αιγύπτου που τους προσφέρουν γη και ύδωρ, αλλά και της Ισπανίας η οποία μείωσε τις τιμές της νωρίς (Μάρτιο) σε αντίθεση με τους Έλληνες ξενοδόχους.

Ταυτόχρονα αίσθηση προκαλεί το γεγονός της καθυστέρησης της καμπάνιας από ελληνικής πλευράς σε αγορές όπως αυτή της ρωσικής, γεγονός που γνώστες της αγοράς το αποδίδουν σε αγκυλώσεις το νόμου Βερναδάκη στο δημόσιο.

Ενδεικτικό της πτώσης της ρωσικής αγοράς είναι η εξέλιξη των ημερών να παρατηρείται ακύρωση πτήσεων εντός του θέρους Ρώσων Tour Operators προς την Ελλάδα.

Στα επίπεδα του τουρισμού πολυτελείας καλά κρατεί η αραβική αγορά, ενώ δεν φαίνεται να ανεβαίνει η αγορά της Αμερικής.

Όπως επισημαίνει στον ΕΤ της Κυριακής ο κ. Σπύρος Διβάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της φερώνυμης αλυσίδας Divani Collection, η άνοδος που παρατηρείται αναφορικά με τις αφίξεις στα αεροδρόμια αποτελεί ένα είδος εικονικής πραγματικότητας, ειδικά φέτος.

Και τούτο διότι σημαντικό μέρος των αφικνούμενων τουριστών διοχετεύεται σε κατοικίες βραχυχρονίων μισθώσεων τύπου Airbnb, ενώ πλέον ο τουρίστας έχει απομειώσει το χρόνο διαμονής του, στοιχεία που συντείνουν στη συρρίκνωση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα.

Όπως προσθέτει φέτος παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα στη ρωσική αγορά με αποτέλεσμα ακόμη και στην Ελούντα να υπάρχουν σημαντικές προσφορές τον Αύγουστο.

Ο κ. Διβάνης τονίζει ότι η Αθήνα συνεχίζει δυναμικά την πορεία της σε σχέση με την περιφέρεια όμως, όπως συμπληρώνει, οι τιμές δεν ακολουθούν την αυξητική τάση των αφίξεων.

Την ραγδαία άνοδο του φαινομένου Airbnb υπογραμμίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων και αντιπρόεδρος τη ΠΟΞ κ. Μανώλης Γιανούλης.

Όπως αναφέρει στην Κρήτη υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 20.000 δωμάτια-βίλες βραχυχρόνιων μισθώσεων οι οποίες αντλούν σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας.

Ο κ. Γιανούλης επιβεβαιώνει τις χαμηλές πληρότητες του Αυγούστου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αφενός για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλής φορολόγησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας και αφετέρου εξ αιτίας της δυναμικής επανατοποθέτησης των Τούρκων, των Αιγυπτίων και των Τυνήσιων στον τουριστικό καμβά της Μεσογείου.

Κορυφαία στελέχη της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς δεν αποκλείουν ήδη το ενδεχόμενο «διόρθωσης» της αγοράς ύστερα από μια πενταετία ανοδικού ράλι του ελληνικού τουρισμού.

Αν και οι πάντες απεύχονται το ενδεχόμενο να διακοπεί η ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, την ίδια στιγμή κορυφαίοι παράγοντες του χώρου προετοιμάζονται από τώρα για το ενδεχόμενο «αναδίπλωσης».

Ο αντίλογος, από την άλλη, αποκρούει το ενδεχόμενο «φρένου» ή και οπισθοχώρησης του ελληνικού τουρισμού τους προσεχείς μήνες.

Βασικό επιχείρημα αποτελούν τα αναμενόμενα νέα ρεκόρ ξένων επισκεπτών και εισπράξεων φέτος.

Το μπαράζ προσφορών των ξενοδόχων, ωστόσο, για το χρυσοφόρο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, μάλλον επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών του κλάδου.

Η υποχώρηση της δαπάνης ανά επίσκεψη στις μισές περιοχές αποδίδεται από έμπειρα στελέχη της αγοράς στον συνδυασμό δύο μεταβλητών: τον περιορισμό της διάρκειας παραμονής αλλά και τη μείωση των τιμών στα δωμάτια. Συνδυασμός που διαφοροποιείται, όπως εξηγούν, από περιοχή σε περιοχή.

Οι δαπάνες ανά διανυκτέρευση που πραγματοποίησαν οι ξένοι επισκέπτες σε όλη τη χώρα αναδεικνύει, επιπλέον, την πίεση που δέχονται οι τιμές των ξενοδοχείων σε προορισμούς όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός καταλυμάτων.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η δαπάνη ανά διανυκτέρευση μειώθηκε στο α’ τρίμηνο 5,3% στην Αθήνα, 16,2% στο Νότιο Αιγαίο, 39,6% στα Νησιά του Ιονίου και 21,2% στην Πελοπόννησο.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, την υψηλότερη δαπάνη ξένων επισκεπτών ανά διανυκτέρευση στο α’ τρίμηνο της χρονιάς κατέγραψε η Ήπειρος με 86,2 ευρώ και άνοδο 48% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ακολούθησε το Βόρειο Αιγαίο με 77,8 ευρώ (+162,6%) και η Ανατ. Μακεδονία-Θράκη με 70 ευρώ (+26,2%).

Η αντίστοιχη δαπάνη ανά διανυκτέρευση στην Αττική διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 56,6 ευρώ ενώ στο Νότιο Αιγαίο βρέθηκε ακόμα χαμηλότερα, στα 54,2 ευρώ.