Αδελφοποίηση θεωρείται η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσουν με προοπτική, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας.

Στη Γηραιά Ήπειρο ο σημαντικός, όπως αποδείχθηκε με την πάροδο των χρόνων, θεσμός των αδελφοποιήσεων εμφανίστηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως μια από τις πολλές ανάγκες των ανθρώπων και δη των κοινωνιών για γεφύρωση των διαφορών και επούλωση αρκετών από τις ανοικτές πληγές που άφησε πίσω του ο πόλεμος.

Σήμερα οι δεσμοί σχέσεων διδυμοποίησης ή αδελφοποίησης μεταξύ πόλεων, όπως επικράτησε να λέγονται, πλησιάζουν τις 20.000 παγκοσμίως, αριθμός που αναμφισβήτητα παραπέμπει στην ανάγκη που υπάρχει ανάμεσα στις πόλεις και τις αστικές περιοχές, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους να ισχυροποιήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και επικοινωνία.

Όλα αυτά στη βάση μιας ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών ανθρώπων και νοοτροπιών, σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο, με προοπτική σε πολλούς τομείς όπως είναι η Οικονομία και η Ανάπτυξη, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και πολλά άλλα.

Οι πιο πάνω ευεργετικές επιπτώσεις των αδελφοποιήσεων στην ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής, στην οικονομία αλλά και στις αντιλήψεις των ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο στο πέρασμα του χρόνου πέρασαν μέσα από Συμπληγάδες και αμφισβητήθηκαν κάπως.

Με στρατηγική

Η Πάφος τα τελευταία πέντε χρόνια από τους 750.000 τουρίστες ανέβηκε στο 1,6 εκατομμύριο. Στόχος της πόλης είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να φτάσει τα 2 εκατομμύρια.

Σήμερα ο Δήμος Πάφου εφαρμόζει μια στοχευμένη πολιτική αδελφοποιήσεων, κτίζοντας σιγά-σιγά, αλλά με προοπτική, ένα δίκτυο συνεργασίας με πόλεις των γειτονικών χωρών. Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία και στο μέλλον Λίβανος και Συρία δημιουργούν ένα πλέγμα συνεργασίας που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει σε όλους τους συνδαιτυμόνες. Η διπλωματία πόλεων, που είναι η πολιτική των αδελφοποιήσεων, διανοίγει μπροστά μας σημαντικούς και σπουδαίους ορίζοντες, αναφέρει ο Φαίδωνας Φαίδωνος. Πέρα από τις διπλωματικές σχέσεις των κρατών, οι πόλεις μπορούν να μπουν μπροστά και να δείξουν τον δρόμο ακόμη και σε κράτη για να ξεκινήσουν μια συνεργασία.

Συνθήκες συνεργασίας

Η αποκέντρωση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια αλλά και η ανάληψη περισσότερων αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύει περαιτέρω την προσπάθεια αυτή, αφού όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη αναπτύσσεται πλέον μπορεί να δημιουργούνται συνθήκες ουσιαστικής συνεργασίας με απτά αποτελέσματα μέσα από τις αδελφοποιήσεις. Είναι φανερό και καταγράφεται και μέσα από τις εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2030 ο ρόλος των πόλεων σε θέματα Οικονομίας, Πολιτιστικής και Πολιτισμικής επιρροής θα πενταπλασιαστεί, τόνισε ο Δήμαρχος της Πάφου.

«Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω και έχοντας στο μυαλό μας μια δομημένη στρατηγική, θελήσαμε να αναπτύξουμε ουσιαστικά και με πλάνο τις εξωτερικές σχέσεις του Δήμου. Οργανώσαμε το πρόγραμμά μας χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, αλλά έχοντας στο μυαλό με ποιους γείτονές μας μπορούμε να γίνουμε συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε σειρά θεμάτων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι πρέπει να προγραμματίζουμε έχοντας στο μυαλό μας κοινές επιδιώξεις, γεωγραφικές σχέσεις και πολλά άλλα, όχι να διδυμοποιούμαστε με πόλεις που μπορεί να είναι άσχετες ή γεωγραφικά να μην έχουμε καμία σχέση. Ας πούμε δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με μια πόλη στη Λατινική Αμερική ή στη Βόρεια Ευρώπη αν δεν υπάρχει κοινή βάση και παράμετροι που μπορεί να συνδέουν τις δυο πόλεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις κινδυνεύουμε να επιβεβαιώσουμε όσους βλέπουν με καχυποψία τις αδελφοποιήσεις», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου.

Πάφος, Χερτζιλίγια, Αμμάν, Αλεξάνδρεια και οι επόμενες

«Η Πάφος, μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, μπόρεσε να αναπτύξει σχέσεις με γειτονικές περιοχές, στις οποίες διαγνώσαμε έγκαιρα ότι υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και φυσικά κοινές επιδιώξεις», σημείωσε ο κ. Φαίδωνος. «Δεν επιλέχθηκε ας πούμε τυχαία η Χερτζιλίγια δίπλα από το Τελ Αβίβ. Είναι το Silicon Valley του Ισραήλ και μας ενδιαφέρουν τα θέματα τεχνολογίας.

Στην Ιορδανία επιλέγηκε το Αμμάν, το οποίο αποτελεί τη βασικότερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 4.5 και πλέον εκατομμυρίων και μετά στρέψαμε τα βλέμματά μας στην Αίγυπτο και φυσικά στην Αλεξάνδρεια. Η αιγυπτιακή πόλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα, παραπέμπει βεβαίως και σε βαθιά ιστορική σχέση με την Πάφο. Να θυμίσουμε ότι η Πάφος υπήρξε Επαρχία της Αλεξάνδρειας, το λιμάνι της πόλης μας λειτουργούσε ως λιμάνι δορυφόρος του μεγάλου λιμανιού της Αλεξάνδρειας, ενώ εκεί έζησε και εξακολουθεί να υπάρχει, έστω σε φθίνουσα πορεία, Ελληνισμός. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στην πόλη εδρεύει και το Πατριαρχείο Αφρικής.

Αυτό το δίκτυο πρέπει τα επόμενα χρόνια να ολοκληρωθεί με τη συμπερίληψη μιας πόλης από τον Λίβανο και τη Συρία, όταν με το καλό θα επικρατήσει ειρήνη στη χώρα. Όταν λοιπόν όλα ολοκληρωθούν, τότε θα είμαστε όντως το σταυροδρόμι των ηπείρων που θα γεφυρώνει Πολιτισμούς στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια», σημείωσε ο κ. Φαίδωνος. Στο πιο πάνω πλαίσιο προγραμματίζεται στην Πάφο τον προσεχή Οκτώβριο μια συνάντηση όλων των φορέων από τις αδελφοποιημένες πόλεις, θέλοντας να καταστήσουμε την Πάφο ένα περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών και ανάπτυξης.

Αεροπορική διασύνδεση

Η αδελφοποίηση με την Χερτζιλίγια αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα αεροπορικής διασύνδεσης Πάφου – Τελ Αβίβ. Το ίδιο συνέβη με την απευθείας πτήση Πάφου – Αμμάν, ενώ στόχος είναι, όταν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα με την Αίγυπτο, να συμβεί το ίδιο και με την Αλεξάνδρεια. Όταν διασυνδέονται προορισμοί σε καθημερινή βάση, όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά και συνεργάζονται διαρκώς, δημιουργούνται ξεκάθαρα οι προϋποθέσεις να αναπτυχθούν διάφοροι τομείς.

Ήδη παιδιά από την Πάφο και το Ισραήλ επισκέφθηκαν τους δυο προορισμούς, το ίδιο συνέβη με μαθητές από την Αίγυπτο. Τον Ιούλιο θα γίνει το ίδιο με παιδιά από την Ιορδανία. Στο φολκλορικό φεστιβάλ θα υπάρχει συγκρότημα από το Αμμάν. Η πολιτιστική διάσταση, η άντληση γνώσης για θέματα smart cities, η ροή επισκεπτών και όλα μα όλα συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας στέρεας βάσης. Ήδη επιχειρηματίες άρχισαν να αγοράζουν εγκαταστάσεις για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους εδώ, οι συνεργάτες μας από την Χερτζιλίγια ήρθαν, είδαν και ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για εκσυγχρονισμό της Πάφου σε θέματα Τεχνολογίας. Από το Τελ Αβίβ η Πάφος απέχει μόλις μια πτήση 38 λεπτών.

Πηγή : Η Σημερινή