Του Χάρη Ντιγριντάκη
Το καμβά που διέπει το νέο ρόλο του ΤΜΕΔΕ και τις απαραίτητες πινελιές που απαιτούνται για την αλλαγή της ρότας του τεχνικού κόσμου, αναπτύσσει στη συνέντευξη του στον ΕΤ της Κυριακής ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ).
Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ελκυστικούς όρους σε ένα οικοσύστημα που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ΜμΕ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του τεχνικού κόσμου.
Αναφορικά με την ATTICA BANK όπου το Ταμείο αποτελεί προς ώρας τον μεγαλομέτοχο σημειώνει ότι έχοντας ενεργή και ισχυρή τη συμφωνία ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ, καθώς και την εκδηλωμένη πρόθεση ισχυρού ιδιώτη επενδυτή για συμμετοχή στην τρέχουσα ΑΜΚ, η τράπεζα είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου να δημιουργηθεί ο 5ος τραπεζικός πόλος.
Με την ανάκαμψη της οικονομίας, πώς έχει αλλάξει η τύχη του τεχνικού κόσμου;
«Τώρα που βρισκόμαστε σε μία διαφορετική, άλλη εποχή για την ελληνική οικονομία ένα στάδιο πριν την επενδυτική βαθμίδα, τα δεδομένα έχουν βελτιωθεί αφού η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ανάπτυξη. Το οικονομικό υπόδειγμα αλλάζει στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.
Με βασικό άξονα τις νέες επενδύσεις και τα κρίσιμα έργα υποδομών που αυτές δημιουργούν, o τεχνικός κόσμος βρίσκει χώρο να αναπτύξει τις δυνατότητες του και να συμμετέχει ενεργά στις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται.
Όμως, χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση τόσο από τον τεχνικό κόσμο (εκσυγχρονισμός, νέες τεχνολογίες και ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων), όσο και από τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ειδικότερα τον τραπεζικό χώρο.
Για να μπορέσουν οι τεχνικές εταιρείες να ανταποκριθούν στην νέα πραγματικότητα χρειάζονται ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία και ελκυστικά επιτόκια. Χωρίς ανταγωνιστική χρηματοδότηση, όσο και να επιθυμούν οι Έλληνες μελετητές και κατασκευαστές, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν ισότιμα την συμμετοχή τους στα μεγάλα έργα που αυτή την στιγμή δημοπρατούνται στην χώρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Πόσο έχει αλλάξει ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ στην σημερινή πραγματικότητα;
«Είμαστε ένας ζωντανός, ισχυρός και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός. Μαζί με δυναμικούς παίκτες κινούμαστε προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων δυνατοτήτων για τους μελετητές και εργολήπτες έργων δημοσίου συμφέροντος. Απόδειξη το Ταμείο ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ που προσφέρει χρηματοδότηση με ελκυστικούς όρους.
Αποτελεί ένα νέο, δυναμικό εργαλείο που σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε από κοινού με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το προϊόν αυτό, εκτός από την θετική αποδοχή που έχει από τον τεχνικό κόσμο, βραβεύτηκε και πανευρωπαϊκά στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ευρωπαϊκού φορέα εγγυοδοσίας AECM στη Βιέννη, ως best practice.
Το ΤΜΕΔΕ σήμερα αποτελεί ένα powerhouse λύσεων και πρωτοβουλιών, που πολλαπλασιάζουν την οικονομική ισχύ του τεχνικού κόσμου.»
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τον τεχνικό κόσμο;
«Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ελκυστικούς όρους σε ένα οικοσύστημα που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ΜμΕ. Αυτό ακριβώς αναδείχτηκε και από την έρευνα που κάναμε με το ΙΟΒΕ. Για αυτό το λόγο, μαζί με το ΤΕΕ, πάντα κινούμαστε προς την εύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.
Ο τεχνικός κόσμος στην Ελλάδα, καθώς αποτελείται από ΜμΕ, έχει ανάγκη από μία άλλη προσέγγιση, όχι μόνο αναφορικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης, αλλά και την παροχή κινήτρων και συμβουλευτικής υποστήριξης για την επιτυχή προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Τα δύο βασικά συμπεράσματα αυτής της μελέτης, που έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά, είναι ότι ο τεχνικός κόσμος και το οικοσύστημα των τεχνικών εταιρειών στην Ελλάδα συνεισφέρει τα μέγιστα στο Ελληνικό ΑΕΠ.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε Κατασκευές – κυρίως στις υποδομές – αξιοποιώντας τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ, την περίοδο 2022-2026, ξεπερνώντας το 8% το 2025.»
Πόσο σημαντικός είναι ο πιστοδοτικός ρόλος του ΤΜΕΔΕ για τον τεχνικό κόσμο;
«Όπως δείχνουν τα στοιχεία πολύ σημαντικός. Δεν είναι μόνο τα προϊόντα που παρέχουμε σε πλήρες ψηφιακό περιβάλλον, αλλά και η τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια.
Ξεκινώντας από την έκδοση εγγυητικών επιστολών, το ΤΜΕΔΕ, ως ο πρώτος πάροχος ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών, προσφέρει λύσεις για όλα τα στάδια του οικονομικού κύκλου των εταιρειών του χώρου. Με την ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions θα παρέχουμε μέσα από πλήρως ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ για την χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης και άρα ζωτικής σημασίας ρευστότητα.
Πρόσθετα, η Atticabank Properties, λειτουργεί ως ένας One-Stop-Shop πάροχος ολοκληρωμένων υπηρεσιών ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Αναφέρθηκα στο πρόγραμμα του Ταμείου ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, που πήρε παράταση και για το 2023.
Και βέβαια κρίσιμος, είναι και ο ρόλος της Attica Bank, που όλα αυτά τα χρόνια, τηρουμένων των αναλογιών, αποτελεί τον συνεργάτη του τεχνικού κόσμου.»
Τι θα περιέγραφε την ειδική σχέση του ΤΜΕΔΕ με την ATTICA BANK;
«Το ΤΜΕΔΕ, υπηρετώντας τη διαχρονική απόφαση του τεχνικού κλάδου για συμμετοχή στην Attica Bank, από το 2017 που ιδρύθηκε, εργάζεται ως ιδιώτης θεσμικός επενδυτής για την εξυγίανση και την ιδιωτικοποίησή της, με όρους αγοράς.
Ο τεχνικός κόσμος έχει ανάγκη πρόσβασης σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που κατανοεί τις ανάγκες του και αλληλοεπιδρά θετικά μαζί του.
Μια δημιουργική σύμπλευση όπου και η τράπεζα, αντλεί ισχύ από τη δυναμική ενός χώρου που ιστορικά αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Βασικός στόχος της συμμετοχής μας είναι να δημιουργήσουμε υπεραξία στην επένδυση των μηχανικών, μέσω ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που με συγκεκριμένη στόχευση και εξειδίκευση απαντά στις σημερινές οικονομικές προκλήσεις προς όφελος των μετόχων, των πελατών και της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα, μετά από αρκετές αναταράξεις, βρισκόμαστε πιο κοντά στο στόχο μας, όχι μόνο να προχωρήσουμε στην εξυγίανσή της με όρους αγοράς, αλλά να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία που απαιτεί, όπως έχει με τ’ επιτάσεως επισημανθεί, την υπέρβαση στην υπερσυγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος και τις δυσκαμψίες και υστερήσεις που αυτό δημιουργεί στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Έχοντας ενεργή και ισχυρή τη συμφωνία ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ, καθώς και την εκδηλωμένη πρόθεση ισχυρού ιδιώτη επενδυτή για συμμετοχή στην τρέχουσα ΑΜΚ, είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου να δημιουργηθεί ο 5ος τραπεζικός πόλος, ο οποίος με τον δικό του διακριτό ρόλο θα συμβάλλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας, με όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.»