Στο νέο εργαλείο της Κομισιόν για την κρατική ενίσχυση του σταθερού κόστους των επιχειρήσεων το οποίο ακόμη δεν αξιοποιεί η Ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε η Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου, σε συνέντευξή της στο Real FM.

H Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση της ΝΔ να αιτηθεί στην ΓΔ Ανταγωνισμού της Κομισιόν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ενίσχυσης σταθερού κόστους αποκλειστικά για τουριστικές επιχειρήσεις και τους κλάδους της εστίασης, διασκέδασης και αναψυχής, που να περιλαμβάνει ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση και να επεκτείνεται σε πρόσθετα κεφάλαια με συνδυασμένα εργαλεία κρατικών εγγυήσεων στο 100% για τραπεζικό δανεισμό ή και προνομιακά κρατικά δάνεια.

Με τον τρόπο αυτό το μεγαλύτερο μέρος των σοβαρά πληττόμενων τουριστικών επιχειρήσεων θα έφταναν να ενισχυθούν με ποσό έως 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και «είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν έρχεται και λέει ότι καλύπτει μέχρι το τέλος του 2021 τα σταθερά κόστη μιας επιχείρησης και την προβλεπόμενη ζημία. Και μάλιστα αυξάνει το de minimis3 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από τις 800 χιλιάδες και δίνει την δυνατότητα να ενταχθούν και οι “κόκκινες” προ κορονοϊού επιχειρήσεις».

Η Τομεάρχης Τουρισμού επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, την οποία έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή για ρευστότητα στις επιχειρήσεις, με ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις έχουν μια σειρά από πάγιες και διαρκείς ανάγκες που αν δεν πάρουν ρευστότητα προκειμένου να τις καλύψουν, το να σωρεύουν μόνο δάνεια αυτό τις οδηγεί σιγά σιγά στο “κόκκινο” και από βιώσιμες να γίνουν μη βιώσιμες».

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής έχουμε δει πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα δράματα που κρύβονται πίσω από τις πόρτες στις οικογένειες των εργαζομένων στον τουρισμό» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια ανάκαμψης του Τουρισμού εντός του 2021, η κ. Νοτοπούλου εκτίμησε ότι ο «Τουρισμός ως το συγκριτικό μας πλεονέκτημα αποτελεί και μέρος της λύσης του προβλήματος, αρκεί να επιβιώσει.

Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δεν είναι αισιόδοξες. Γι’ αυτό θα επιμείνουμε να επενδύσουμε και στον εσωτερικό τουρισμό, που δεν έγινε φέτος, να θωρακίσουμε την ελληνική επιχείρηση για την μετάβαση στην επόμενη φάση και να εξατομικεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν».