Στους 6.315 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που έφθασαν στην Λέσβο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Τόσο μεγάλη αύξηση δεν ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι κατά την διάρκεια του προηγούμενου μήνα, στη γείτονα χώρα υπήρχε Ραμαζάνι, δηλαδή μια περίοδος νηστείας για τους μουσουλμάνους, που παραδοσιακά οδηγούσε σε περιορισμό των αφίξεων στα ελληνικά νησιά.
Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, πολλοί Τούρκοι επισκέπτες ματαίωσαν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στη Λέσβο. Αν οι πληροφορίες αυτές ήταν βάσιμες, θα έπρεπε η τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς το νησί, να είχε καταρρεύσει. Φαίνεται, όμως, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, πως οι διάφορες εκτιμήσεις υποτιμούν το ενδιαφέρον των Τούρκων τουριστών για το νησί.
Η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων κατά την διάρκεια του Ιουνίου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε πως ο Ιούνιος δεν είναι μήνας διακοπών για τους Τούρκους, διότι τα παιδιά τους συνεχίζουν να πηγαίνουν στα σχολεία. Άλλωστε η αίσθηση ότι την τελευταία κυρίως εβδομάδα του Ιουνίου, οι Τούρκοι τουρίστες ήρθαν μαζικά στο νησί, φαινόταν από την κίνηση τους και στην πόλη και σε τουριστικούς προορισμούς του νησιού, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η εξαφάνιση των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, γεγονός που αποτυπώθηκε από τη συνολική κίνηση που αποτυπώθηκε και σε αριθμούς.
Η προσθήκη του δρομολογίου Αϊβαλί – Πέτρα στις γραμμές που συνδέουν το νησί με τα τούρκικα παράλια, πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Γι’ αυτό και είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ποια θα είναι η συμβολή του στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς τη Λέσβο. Πέραν αυτού η συγκεκριμένη σύνδεση μπορεί να προσελκύσει περισσότερους Ευρωπαίους τουρίστες στην περιοχή του Μολύβου, της Πέτρας, της Ανάξου και της Καλλονής. Κι αυτό γιατί οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της περιοχής, μπορούν «πουλήσουν» στους πελάτες τους, δύο τουριστικούς προορισμούς, σε δύο χώρες και σε δύο ηπείρους. Αλλά αυτή η διάσταση είναι ένα ζήτημα που κυρίως θα πρέπει να αναδειχθεί για την επόμενη τουριστική σεζόν.
Υπερδιπλάσιοι από πέρυσι
Επιστρέφοντας στα επίσημα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι από τους 6.315 Τούρκους τουρίστες της Λέσβου, οι 106 αφίχθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας και οι 6.209 στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ αφίξεων καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή ένα χρόνο πριν την προσφυγική κρίση και ήταν 3.568 άτομα. Σε ποσοστά, η αύξηση των αφίξεων έφθασε στο 77%. Το 2016, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών του Ιουνίου, ήταν 2.938, πράγμα που σημαίνει πως σε σχέση με την περυσινή χρονιά, οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκαν στη Λέσβο 13.624 αφίξεις, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαν καταγραφεί 7.236 και το 2015, οι αφίξεις ήταν 10.215. Σε ποσοστά, η αύξηση σε σχέση με το 2016, ανέρχεται στο 88% και σε σχέση με το 2015 στο 33,37%.
Είναι οι καλύτεροι πελάτες
Τι δείχνουν οι παραπάνω αριθμοί; Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από τα στοιχεία που αναφέραμε πιο πάνω και από τους στατιστικούς πίνακες που συνοδεύουν το άρθρο, προκύπτει πως τον ενδιαφέρον των Τούρκων τουριστών για την Λέσβο, δεν είναι συγκυριακό. Είναι σταθερό και δείχνει πως όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, εκδηλώνεται με μεγάλη ένταση. Επίσης τα αρνητικά γεγονότα, όπως είναι η προσφυγική κρίση, ο σεισμός, οι κακές σχέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας, η υποτίμηση της τουρκικής Λίρας έναντι του Ευρώ, δεν μειώνουν το ενδιαφέρων των Τούρκων για το νησί. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα αρνητικά γεγονότα έχουν μια επίδραση, ωστόσο αυτή είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα, το 2016 η τουριστική κίνηση από την Ευρώπη προς το νησί κυριολεκτικά κατέρρευσε, την ίδια ώρα που η τουριστική κίνηση από την Τουρκία, εμφάνισε μια σημαντική αλλά συγκρατημένη κάμψη, λίγο μικρότερη από το 20%.
Με λίγα λόγια, τα στοιχεία τόσο του φετινού Ιουνίου όσο και του πρώτου εξαμήνου του 2017, επιβεβαιώνουν ότι οι Τούρκοι τουρίστες είναι οι καλύτεροι πελάτες για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου. Τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύσαμε πριν λίγο καιρό, δείχνουν ότι παράλληλα είναι και οι πελάτες που αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στο νησί.
Να συνεχιστεί η προσέλκυση
Τα όποια συγκυριακά γεγονότα έχουν μικρή επίδραση στην τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς την Λέσβο. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις που γίνονται από τουριστικούς παράγοντες αλλά και δημοσιολογούντες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη τάση, αποδεικνύονται στην καλύτερη περίπτωση, άστοχες.
Η μεγάλη αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια κορεσμένη αγορά, που δεν έχει πλέον τίποτα να δώσει στον τουρισμό της Λέσβου. Το αντίθετο, ο υψηλός ρυθμός αύξησης των αφίξεων, δείχνει ότι απέχουμε πολύ από το να καταστεί η Τουρκία μια ώριμη τουριστική αγορά. Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι προσπάθειες προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών σε σταθερή βάση και με συγκεκριμένες στοχεύσεις.