rodiaki epavliΣε ευθεία σύγκρουση έχει περιέλθει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με το Δήμο Ροδίων με αφορμή ένα μοναδικού χαρακτήρα ακίνητο-φιλέτο που δεσπόζει στην πρωτεύουσα του Σμαραγδένιου Νησιού. Πρόκειται για την Ροδιακή Έπαυλη (ή «τέως Βασιλική Έπαυλη», διαφορετικά VILLA DEL GOVERNATORE ή VILLA DELLA RESIDENZA επί ιταλοκρατίας) που αποτελεί σύμπλεγμα κτιρίων το οποίο προϋπήρχε από την εποχή ήδη της τουρκοκρατίας, εκτάσεως περίπου 26 στρεμμάτων. Σήμερα οι δυο πλευρές έχουν οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση αφού ο δήμος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξέδωσε απόφαση μεταγραφής του στην κυριότητά του το ακίνητο, του οποίου την ανακαίνιση και ανακατασκευή είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ. Μέσα στον Απρίλιο η ΕΤΑΔ προσέβαλε την σχετική απόφαση του Δ.Σ. στην αποκεντρωμένη διοίκηση του Νοτίου Αιγαίου ενημερώνοντας παράλληλα το ελληνικό δημόσιο και το κτηματολόγιο και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στην Ρόδο. Ακολούθως με εισαγγελική παραγγελία ζήτησε τα έγγραφα της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεδομένου ότι –όπως ισχυρίζονται κύκλοι της ΕΤΑΔ- ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε αφού αμφισβητεί πλέον με απόφασή του την ΕΤΑΔ ως νόμιμη διαχειρίστρια του δημοσίου αυτού ακινήτου και το διεκδικεί.

Υπογραμμίζεται ότι μαζί με την προσφυγή απεστάλη από την ΕΤΑΔ επίσημο εξώδικο, πέραν του δήμου, στο υπουργείο Οικονομικών και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ο δε δήμος φέρεται να έχει διαβιβάσει το σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα που τον εξετάζει.

Το ακίνητο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο εκ διαδοχής του Ιταλικού, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, με υφιστάμενες εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις (κεντρικό κτίριο, κτίρια προσωπικού, υπασπιστήριο, κτίριο φρουράς, κτίριο κηπουρού, θερμοκήπιο, κτίσμα πλυντηρίου, κτίσμα αποθήκης εργαλείων, γκαράζ). Υπενθυμίζεται ότι ως ακίνητο ανήκον στην ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, η «Ροδιακή Έπαυλη» έχει καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο Ρόδου και κατόπιν της απορρόφησης της ΚΕΔ από την ΕΤΑ, η διοίκηση και διαχείριση αυτού περιήλθε στην ΕΤΑΔ. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο, δια των οργάνων του, ανέκαθεν διαχειριζόταν το ακίνητο, Συγκεκριμένα μίσθωνε τμήματα αυτού στο Δήμο Ρόδου και σε διαφόρους άλλους φορείς.

Εδώ και τριάντα χρόνια ο Δήμος Ροδίων μίσθωνε τμήματα της Ροδιακής Έπαυλης και δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ έως τώρα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Το πρόβλημα για το δήμο λέγεται ότι προέκυψε από τη στιγμή που δεν εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ανακαίνισης του ακινήτου από το ΕΣΠΑ αφού σκόνταφτε στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν είχε τη σχετική κυριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΤΑΔ στο πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος και παραχώρησης κυριότητας μέσω εκμίσθωσης απαίτησε από το δήμο ως μηνιαία εύλογη μισθωτική αξία το κονδύλι των 8.780 ευρώ. Όπως ισχυρίζονται στελέχη της ΕΤΑΔ το παραπάνω ποσό αποτελεί το χαμηλότερο εύλογο τίμημα που θα μπορούσε να ζητήσει, σύμφωνα με έκθεση Επιτροπής της εταιρείας δεδομένου ότι μόνο δια αυτής της οδού θα απέφευγε την κατηγορία της απιστίας!

Ο δήμος δεν απεδέχθη την καταβολή του ποσού και έτσι προέκυψε το παραπάνω ακανθώδες πρόβλημα αφού ούτε ο τ. υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας δεν έδωσε λύση στο αίτημα του δήμου της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ροδίων πρόσφατα είχε ζητήσει εκ νέου τη μίσθωση της Ροδιακής Έπαυλης, στη συνέχεια όμως αμφισβήτησε την ΕΤΑΔ ως νόμιμη διαχειρίστρια του δημοσίου αυτού ακινήτου, θεωρώντας υψηλό το μίσθωμα που ζήτησε η ΕΤΑΔ.