Σύνταξη: tourismtoday.gr
Από το Ασύρτικο μέχρι το Ξινόμαυρο, τα κρασιά της Ελλάδας έχουν αιχμαλωτίσει τους ουρανίσκους των οινόφιλων και ειδικών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Διακεκριμένοι sommeliers από τις ΗΠΑ αποκαλύπτουν στο Forbes τους 7 top προορισμούς κρασιού για το 2024.
Ανάμεσα στην εξελισσόμενη αγορά στις οινοπαραγωγικές περιοχές που θα μπουν δυναμικά στο προσκήνιο αυτή την χρονιά είναι και η Ελλάδα με τις γηγενείς ποικιλίες της.
Αξιοσημείωτο είναι πώς από τις επτά περιοχές με τους εξαιρετικούς αμπελώνες που προτείνουν οι sommeliers οι τέσσερις είναι σε Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Μεσόγειο, με την Ιταλία να ξεχωρίζει με δύο προορισμούς.
«Μαγεύουν» τα ελληνικά κρασιά sommeliers από ΗΠΑ
Ο Bertil Jean-Chronberg, βραβευμένος sommelier και ιδιοκτήτης του Bonde Fine Wine Shop, προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα εκπλαγούν από τις περιοχές κρασιού φέτος, επισημαίνοντας πώς «θα ανακαλύψουν περιοχές που έχουν σνομπάρει ή ξεχαστεί», όπως μεταξύ άλλων η Ελλάδα, ο Καναδάς, η Αρμενία, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία και η Παταγονία.
«Κάθε χρόνο, το ελληνικό κρασί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές», λέει στο Forbes η Danya Degen, γενική διευθύντρια στην εταιρεία κρασιού Meli στην Ουάσιγκτον.
Πριν από μερικά χρόνια οι επισκέπτες ζητούσαν απλώς το Ασύρτικο της Σαντορίνης, αλλά τώρα οι Αμερικανοί ταξιδεύουν προς τα βόρεια και ανακαλύπτουν τα κρασιά της Νάουσας και της Δράμας και στα νησιά ειδικά την Κρήτη».
Προτείνει δε στους τουρίστες να ζητήσουν το δημοφιλές Κρητικό κόκκινο από Μανδηλάρι και Κοτσιφάλι που η sommelier χαρακτηρίζει ως «το νέο Côtes du Rhône».
Ο Nicholas Schulman, διευθυντής του Wine of RPM Italian στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει με το δικό του τρόπο πώς το κρασί είναι μοναδικό στοιχείο της γαστρονομίας της χώρας μας, αποδίδοντας τη δημοτικότητα του στα όλο και περισσότερα ελληνικά εστιατόρια που ανοίγουν στις ΗΠΑ.
Οπως υπογραμμίζει, «η άνοδος της ελληνικής κουζίνας τροφοδοτεί την επιθυμία για τα ηφαιστειακά, οξέα λευκά Ασύρτικα κρασιά της Σαντορίνης καθώς και τα μαγευτικά αλμυρά κόκκινα της ΠΟΠ Νάουσας που παρασκευάζονται από σταφύλια Ξινόμαυρο τόσο παρόμοια με αυτά της ποικιλίας Nebbiolo».
7 top οινοπαραγωγικές περιοχές στο προσκήνιο το 2024
- Σικελία, Ιταλία
- Ελλάδα
- Πολιτεία Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
- Αρμενία
- Νότια Αφρική
- Κοιλάδα Ντούρο, Πορτογαλία
- Λάτσιο, Ιταλία
Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού σε Ελλάδα
Το ότι τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν έδαφος στην απαιτητική αγορά των ΗΠΑ και παράλληλα διακρίνονται συνεχώς παντού στο εξωτερικό είναι ένα ακόμα «συν» για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην χώρας μας, ο οποίος έχει σημαντικό οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ρόλο.
Η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν αμπελοοινικές εμπειρίες στον κόσμο και ο οινοτουρισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
Οι θεματικές αποδράσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία και την ευεξία, απέκτησαν δυναμική μεταξύ των Ισπανών τουριστών μετά την πανδημία.
Αυτά τα πακέτα παρουσίασαν αύξηση στις έγκαιρες κρατήσεις ταξιδιών, υψηλότερες δαπάνες και παρατεταμένες διαμονές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτή η μορφή για ταξίδια δεν βελτιώνει μόνο την εμπειρία των επισκεπτών, αλλά συμβάλλει στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των οινοπαραγωγών περιοχών. Περιλαμβάνει συνήθως δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε οινοποιεία, γευσιγνωσίες κρασιού, περιηγήσεις σε αμπελώνες και άλλες εμπειρίες που σχετίζονται με το κρασί, απευθυνόμενη τόσο σε περιστασιακούς λάτρεις όσο και σε γνώστες.
Η χώρα μας κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, με τρεις αμπελώνες να μπαίνουν στον κατάλογο με τους καλύτερους αμπελώνες του κόσμου το 2022. Τα κρασιά της Θεσσαλονίκης έλαβαν επαίνους, ενισχύοντας την εικόνα της περιοχής ως οινοτουριστικού προορισμού.
Το μοντέλο οινοτουρισμού της Γαλλίας
Για παράδειγμα στη Γαλλία όπου το κρασί είναι ν.1 παράγοντας της ευρύτερη ελκυστικότητα της χώρας ως ταξιδιωτικού προορισμού οι επισκέπτες των οινοποιείων και των αμπελώνων συμβάλλουν στην τοπική οικονομία όχι μόνο μέσω των άμεσων αγορών κρασιού, αλλά και μέσω των δαπανών για διάφορες άλλες πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής και της εστίασης.
Το 2016 η Γαλλία υποδέχθηκε 10 εκατομμύρια οινοτουρίστες, με το 58% να είναι εγχώριοι ταξιδιώτες και το 42% να προέρχεται από το εξωτερικό, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Διεπαγγελμάτων Οίνων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξης (CNIV).
Σήμερα, ο οινοτουρισμός στη Γαλλία αριθμεί συνολικά περισσότερα από 11.000 επισκέψιμα οινοποιεία, 10 εκατομμύρια οινοτουρίστες ετησίως και έσοδα 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο τυπικός οινοτουρίστας μένει τουλάχιστον μία νύχτα στην χώρα για αναψυχή, βγαίνοντας έξω από το συνηθισμένο του περιβάλλον για να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το κρασί και τους αμπελώνες.
Βιώσιμες τάσεις στον παγκόσμιο οινοτουρισμό
Η βιωσιμότητα στον οινοτουρισμό είναι ένα πολύπλοκο μείγμα σημερινών αναγκών, διατήρησης της κληρονομιάς και μελλοντικής βιωσιμότητας σε περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς.
Η επίτευξη της απαιτεί συστημικές προσεγγίσεις και μετασχηματιστικά επιχειρηματικά μοντέλα. Οι συνεργατικές προσπάθειες σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα στοχεύουν στην προώθηση των οινοπαραγωγικών παραδόσεων και των πρακτικών βιώσιμου τουρισμού.
Ο οινοτουρισμός αναδεικνύεται ως μια καίρια πηγή εσόδων για τις αμπελουργικές περιοχές και τις τοπικές κοινότητες, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά και υποστηρίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα. Ωστόσο, η επιδίωξη της ποιότητας έχει κλιμακώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους αμπελώνες, προκαλώντας μια στροφή προς ολιστικές πρακτικές αειφορίας.
Σε όλο τον κόσμο, οι οινοποιοί αγκαλιάζουν βιώσιμες μεθόδους, ξεπερνώντας τις απλές βιολογικές ανησυχίες και υιοθετώντας ολοκληρωμένες προσεγγίσεις.
Πρωτοβουλίες στην Ισπανία ευνοούν τις φιλικές προς το περιβάλλον εκδρομές κρασιού με ποδήλατο, αντανακλώντας τη στροφή προς βιώσιμες τουριστικές εμπειρίες. Ομοίως, οι προσπάθειες στη Χιλή και την Ιταλία επικεντρώνονται σε κώδικες βιωσιμότητας και στη διατήρηση αρχαίων ποικιλιών κρασιού, συνδυάζοντας τις βιολογικές πιστοποιήσεις με ολιστικές προσεγγίσεις.
Πέρα από τις βιολογικές πρακτικές, καινοτόμες μέθοδοι όπως η βιοδυναμική κερδίζουν έδαφος μεταξύ των οινοπαραγωγών. Τα οινοποιεία ενσωματώνουν τη βιοδυναμική στις πρακτικές τους και προσφέρουν ξεναγήσεις για να εκπαιδεύσουν τους επισκέπτες στη συνέργεια φύσης και παραγωγής κρασιού.
Εκδηλώσεις κρασιού
Οι οινικές εκδηλώσεις, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Μία από αυτές είναι το Destination Vignobles, μια εκδήλωση που διοργανώνεται από την Atout France, η οποία συνδέει παγκόσμιους ταξιδιωτικούς πράκτορες και φορείς του οινοτουρισμού.
Επιπλέον, στο The Bordeaux Fête le Vin προβάλλονται οι ονομασίες και οι τοπικές ποικιλίες. Το Château Gassier στην Προβηγκία προσφέρει πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Comedy Clubs, Rosé brunches, συναυλίες, παρατήρηση των άστρων και μουσικές βραδιές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.