Αύξηση κατά 3,7% σημειώθηκε στον αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκαν το Μαρόκο κατά το μήνα Μάρτιο, αγγίζοντας τους 762,562 επισκέπτες. Η μαροκινή τουριστική πελατεία που απαρτίζεται κυρίως από Μαροκινούς που ζουν στο εξωτερικό, συνεχίζει να ανταγωνίζεται για την πρώτη θέση όσον αφορά στον αριθμό των αφίξεων στη χώρα. Μάλιστα, το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι Μαροκινοί που ζουν στο εξωτερικό και επισκέφθηκαν τη χώρα αντιπροσώπευαν το 38% όλων των αφίξεων, παρά τη μείωση κατά 2,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016.
Επιπλέον, ως τουριστικός προορισμός, το Μαρόκο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη γαλλική αγορά. Στην πραγματικότητα, η αύξηση κατά 3,7% του συνολικού αριθμού επισκεπτών που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου οφειλόταν εν μέρει και στους Γάλλους επισκέπτες, οι αφίξεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 6%.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί τουρίστες (+ 24%) είναι οι πλέον υπεύθυνοι για την ενίσχυση του όγκου των αφίξεων, ενώ ο αριθμός των Ολλανδών τουριστών αυξήθηκε επίσης κατά 4%. Αντίθετα, οι αφίξεις από την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 8%, 3% και 2% αντίστοιχα.
Συνολικά, η ανοδική πορεία του μαροκινού τουρισμού σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων μεταφράστηκε σε αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων σε καταγεγραμμένα καταλύματα. Με τον τρόπο αυτό, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων καθορίστηκε σε 1,7 εκατ., αριθμός που αυξήθηκε κατά 18,1% σε σχέση με το Μάρτιο του 2016. Η αύξηση αυτή οφειλόταν τόσο στους μη κατοίκους τουρίστες (+ 19,1%) όσο και εγχώριους τουρίστες (+ 15,4%).
Το μέσο ποσοστό πληρότητας των καταγεγραμμένων καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 44% – αύξηση κατά πέντε μονάδες συγκριτικά με το Μάρτιο του 2016- σύμφωνα με το Μαροκινό Υπουργείο Τουρισμού.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η θετική τάση έφερε κέρδη μόνο σε ορισμένους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς του Μαρόκου, καθώς τα τουριστικά έσοδα της χώρας μειώθηκαν κατά 5,6% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016, φθάνοντας συνολικά 4,7 δισ. ντίρχαμς.