Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο αριθμός των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζονται στην ξηρά από τα λιμάνια του Μαρόκου, αποτελώντας ισχυρό πλήγμα για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού που παλαιότερα «άνθιζε».
Συγκεκριμένα, όλο και λιγότεροι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων επισκέπτονται το μαροκινό βασίλειο, ενώ ο τομέας κρουαζιέρας χαρακτηρίζεται από τις δημόσιες αρχές ως ένας από τους σημαντικότερους για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων τουριστών στη χώρα.
Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, μόνο 66.390 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων διασχίζουν τους διάφορους λιμένες του Μαρόκου, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 17% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, ο τομέας της κρουαζιέρας του Μαρόκου αντιμετωπίζει μια πραγματική κάμψη λόγω του συνδυασμού διαφόρων παραγόντων οι οποίοι καθιστούν τον προορισμό “Μαρόκο” μη ελκυστικό για τα κρουαζιερόπλοια.
Ο πρώτος παράγοντας είναι η ποιότητα της υποδοχής που υπάρχει στα λιμάνια του Μαρόκου και η οποία δεν ανταποκρίνεται καθόλου στα διεθνή πρότυπα. Σύμφωνα με έναν τοπικό επαγγελματία, καλό παράδειγμα μιας τέτοιας κατάστασης είναι η Καζαμπλάνκα, όπου η εκφόρτωση των κρουαζιερόπλοιων πραγματοποιείται στο τερματικό σταθμό που προορίζεται για γεωργικά προϊόντα ή στις αποβάθρες που προορίζονται για τη μεταφορά αγαθών. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την αντίδραση των τουριστών που βρίσκονται στη μέση όλων αυτών!
Ένας άλλος παράγοντας είναι τα μέτρα που λαμβάνουν οι υπηρεσίες μετανάστευσης στους λιμένες. Συγκεκριμένα, υπάρχει υπερβολική καθυστέρηση στην αναχώρηση των εκδρομέων ενώ γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται στην ξηρά μόνο για μια μέρα. Η απώλεια τεσσάρων ή πέντε ωρών στις διοικητικές διαδικασίες προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους φορείς εκμετάλλευσης των οποίων οι πελάτες συστηματικά δεν δείχνουν ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε εκδρομές.