Όλοι οι ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ, ενδέχεται να υποχρεωθούν να φωτογραφηθούν κατά την είσοδο ή αναχώρησή τους, από την χώρα.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) ασκεί πιέσεις για την αλλαγή των ισχυόντων κανόνων για τους Αμερικανούς που εισέρχονται ή εξέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στόχος είναι καλυφθεί πλήρως ο εντοπισμός εγκληματιών ή ύποπτων τρομοκρατών.

Το DHS θέλει να κάνει τους μηχανισμούς αναγνώρισης προσώπου στο αεροδρόμιο, να είναι υποχρεωτικοί για όλους τους πολίτες των ΗΠΑ, κλείνοντας κάθε πιθανό “παραθυράκι”.
Ενώ δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, οι αλλαγές βρίσκονται στα “τελικά στάδια της εκκαθάρισης”, δήλωσε αξιωματούχος της DHS.

Σύμφωνα με ότι ισχύει σήμερα οι πολίτες των ΗΠΑ, έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν τις βιομετρικές σαρώσεις που γίνονται στα αεροδρόμια. Η αναγνώρισή τους γίνεται με άλλα μέσα.
Οι αλλαγές που ετοιμάζονται έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες πολιτικών ελευθεριών και υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής.
Διαμαρτυρήθηκαν, ότι οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το ιδιωτικό απόρρητο των Αμερικανών. Kαι θα τους υποτάξουν σε ένα ακόμη επίπεδο επιθετικής κυβερνητικής επιτήρησης.
Το DHS πάντως ετοιμάζεται να εξοπλίσει 20 από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αμερικής με βιομετρικούς σαρωτές μέχρι το 2021, παρά τις αντιδράσεις για την ιδιωτικότητα και τα συνεχιζόμενα τεχνικά προβλήματα.