«Ήταν μια τουριστική περίοδος που εξελίχθηκε ακριβώς σύμφωνα με τις αρχικές μας εκτιμήσεις, επιτυγχάνοντας πολύ υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής χρονιάς ήταν οι υπερ-πληρότητες που είχαμε όχι μόνο Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και τους άλλους μήνες σε πολλά ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών. Ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται επίσης με πληρότητες που φτάνουν το 100% ή υπάρχει και overbooking σε ορισμένες περιπτώσεις». Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, τονίζοντας ότι η άνοδος εκτιμάται μεσοσταθμικά φέτος στο 10% σε σχέση με πέρυσι.
Αντιθέτως με όσα κυκλοφορούν ο κ. Πελεκανάκης δήλωσε σχετικά ικανοποιημένος και από την απόδοση σε οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Όσο και αν θεωρεί κανείς ότι κάθε χρόνο ολοένα και αποδυναμώνεται η καταναλωτική ευχέρεια και διάθεση των τουριστών που κάνουν διακοπές στον τόπο μας, οι πολύ υψηλές πληρότητες σε συνδυασμό με μια σωστή διαχείριση σίγουρα έκαναν φέτος τη διαφορά και σίγουρα αφήνουν ένα έστω και μικρό κέρδος στα ξενοδοχεία», είπε.
Τη μεγάλη διαφορά στις αφίξεις φέτος στην Κρήτη και όχι μόνον, έκαναν οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, πρόσθεσε.
Τα μηνύματα για το 2018
Απαντώντας στην ερώτηση ποιά είναι τα μηνύματα για την επόμενη τουριστική περίοδο ο κ. Πελεκανάκης ανέφερε ότι «ήδη τελειώνει η περίοδος των συμβολαίων που υπογράφουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού και μπορεί κανείς να εκτιμήσει τις τάσεις που διαμορφώνονται για την επόμενη τουριστική περίοδο.
Τα ξενοδοχεία πετυχαίνουν μια μικρή ποσοστιαία αύξηση στις τιμές τους 3%- 6% και αυτό εξαρτάται από το πρακτορείο, τη σχέση και συνεργασία που έχει επιτύχει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση με τον κάθε τουρ-οπερέιτορ. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει πάλι αυξημένη ζήτηση για το 2018 από τη γερμανική, ολλανδική και την αγγλική αγορά, γι’ αυτό και τα τουριστικά γραφεία που φέρνουν τουρίστες από τις χώρες αυτές ζήτησαν αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών, για την επόμενη σεζόν.
Πιστεύω ότι θα είναι πάλι μια καλή χρονιά το 2018, αν και θα είναι δύσκολο να πιάσουμε τα φετινά νούμερα σε αφίξεις -διανυχτερεύσεις εάν ανοίξουν οι αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου- κάτι που θεωρείται ως αναμενόμενο. Βέβαια το άνοιγμα αυτών των αγορών εξαρτάται από εκείνους και την εσωτερική τους κατάσταση.
Δειλά- δειλά διαπιστώνουμε επίσης ότι επιστρέφουν στον τόπο μας τα συνέδρια. Η οικονομική κρίση και ο φόβος των τρομοκρατικών χτυπημάτων είχε ελαττώσει τη διοργάνωση συνεδρίων στο εξωτερικό. Οι διοργανωτές επέλεγαν να τα πραγματοποιούν στις χώρες τους. Διαφαίνεται ότι σιγά -σιγά αυτό αρχίζει να αλλάζει.
Είχα χρόνια να δω εκδήλωση ενδιαφέροντος για διοργάνωση συνεδρίων στην Κρήτη».
Τα μεγάλα αγκάθια
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου έκανε αναφορά και στα μεγάλα «αγκάθια» του κρητικού τουρισμού, που με την έκρηξη των φετινών αφίξεων εντάθηκαν.
Τα προβλήματα στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» και στον ΒΟΑΚ λόγω έλλειψης βασικών υποδομών εκδηλώθηκαν ακόμη πιο οξέα, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στις αφίξεις- αναχωρήσεις των τουριστών και φυσικά στις μετακινήσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο του νησιού.
Θα πρέπει, επιτέλους, να ξεκαθαρίσει τί θα γίνει με το αεροδρόμιο, αν δηλαδή θα αναβαθμιστεί το «Ν. Καζαντζάκης» ή θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι και τί θα γίνει μέχρι το νέο αεροδρόμιο να τεθεί σε λειτουργία, τόνισε ο κ. Πελεκανάκης.