Η έδρα μιας εταιρείας παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην εξέλιξη μιας startups. Κάποιες πόλεις είναι ιδιαίτερα φιλόξενες, είτε επειδή έχουν συγκεντρωμένο πολύ ταλέντο και εργαλεία, είτε επειδή έχουν ένα προνομιακό φορολογικό πακέτο.
Το Startup Genome παρουσίασε για τρίτη συνεχή χρονιά μια έκθεση με θέμα τις 50 πόλεις ανά τον κόσμο που προσφέρουν τις απαραίτητες υποδομές για να αναπτυχθούν οι startups, με στόχο να βοηθήσει η έρευνα αυτή τις περιφέρειες να δημιουργήσουν ένα πρόσφορο έδαφος για την στήριξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων, καθώς και να συμβάλει στη χάραξης μιας στοχευμένης στρατηγικής που θα συμβάλλει στην καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων.
Η έρευνα συνυπολόγισε παράγοντες η χρηματοδότηση, η πρόσβαση στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, στα ταλέντα, στην εμπειρία, στην προσέλκυση πόρων, στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, την φιλοδοξία και την στρατηγική, ώστε να καταλήξει στη τελική λίστα.
Όπως ήταν αναμενόμενο η Σίλικον Βάλεϊ, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο βρίσκονται και πάλι στην κορυφή της λίστας.
Παρά όλ’ αυτά, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τα ηνία που κατείχαν από ευρωπαϊκές και ασιατικές πόλεις που φαίνεται να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των νέων επιχειρηματιών.
Από τις ευρωπαϊκές πόλεις που κατέχουν υψηλή θέση στην έκθεση είναι το Λονδίνο που παραμένει η πρωτεύουσα των startups στην Ευρώπη με 4.300 – 5.900 νεοσύστατες επιχειρήσεις κι ακολουθούν το Βερολίνο, το Παρίσι, η Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ.
Πολλές κυβερνήσεις στην Ασία και την Ευρώπη έχουν θέσει σαφείς στόχους για την ανάπτυξη της καινοτομίας, ενώ οι ΗΠΑ βασίζονται κυρίως σε επενδύσεις και στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η Σιγκαπούρη είναι μια από τις χώρες όπου η κυβέρνηση, από την δεκαετία του ’90, έχει ενεργό ρόλο στην δημιουργία ενός οικοσυστήματος φιλικού προς τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και από ό,τι φαίνεται, η μακροπρόθεσμη πολιτική της είναι και το κλειδί της επιτυχίας της.
Στην έκθεση βλέπουμε για πρώτη φορά την Σανγκάη και το Πεκίνο το οποίο έχει δημιουργήσει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας επιβεβαιώνοντας τη δεύτερη θέση του στον συντελεστή απόδοσης, και την τρίτη θέση στην γενική κατάταξη. Αντίθετα, η Σανγκάη έχει παράδοση χρηματοδότησης στα πρώιμα στάδια των startup, στην προσέλκυση ταλέντων και πόρων από όλο τον κόσμο, καθώς και στην επιτυχία των νεοσύστατων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
Οι τρεις αφρικανικές πόλεις που βρίσκονται στην λίστα είναι το Λάγος, το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ. Tέλος, το Κέιπ Τάουν εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο οικοσύστημα στην Αφρική με 700 έως 1.200 ενεργά startup, ενώ έχει υψηλή βαθμολογία όσον αφορά στο περιφερειακό πλαίσιο της χρηματοδότησης και χαμηλό κόστος, γεγονός που θα μπορούσε να το ωθήσει σε μεγαλύτερη κατάταξη.
Πηγή: www.fortunegreece.com