Την αβεβαιότητα του αναφορικά με την πορεία των εσόδων του ελληνικού τουρισμού το 2017 εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ιωάννης Ρέτσος. Όπως τόνισε η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει ένα νέο ρεκόρ διανυκτερεύσεων και πληροτήτων στα ξενοδοχεία των τουριστικών περιοχών της χώρας.

του Χάρη Ντιγριντάκη

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο το γεγονός ότι σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς τα συμβόλαια που υπεγράφησαν πέρυσι μεταξύ ξενοδόχων και Tour Operators κινήθηκαν σε «χαμηλά νερά» αναφορικά με τις τιμές των πακέτων εξ αιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας αλλά και των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν πέρυσι στις βίζες από τη ρωσική αγορά. Ο επί θύραις νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ συμπληρώνει ότι πάνω από το 50% των κλινών στα παραθεριστικά ξενοδοχεία έκλεισαν φέτος νωρίς στην περίοδο των πρόωρων κρατήσεων, με ελκυστικές τιμές και η υπόλοιπη δυναμικότητα πωλείται σε υψηλότερες τιμές, προσαρμοσμένη στην αυξημένη ζήτηση. Αυτό δεν ισχύει για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και γενικά των πόλεων, οι πωλήσεις των οποίων είναι κυρίως διαδικτυακές και, επομένως, μπορούν να προσαρμόζουν τις τομές τους στη ζήτηση όλο το χρόνο. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος τη ΠΟΞ υποστηρίζει ότι η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο για την ύπαρξη αξιόπιστων στοιχείων σε σχέση με τις αφίξεις και τα έσοδα διερωτώμενος τι γίνεται με τους περιβόητους δορυφόρους λογαριασμούς (θεωρείται αξιόπιστη μέθοδος απόδοσης των τουριστικών στοιχείων) που έχουν εξαγγέλλει διάφορες κυβερνήσεις στο παρελθόν και δεν έχουν εφαρμόσει.

Σχετικά με την άνθηση της τουριστικής Αθήνας, ο κ. Ρέτσος εκτιμά ότι σε αυτό βοήθησε και η καθίζηση της Κωνσταντινούπολης. Η εύκολη και προσιτή αεροπορική προσέγγιση της Αθήνας με τις ευρωπαϊκές αγορές δίνει πλέον τη δυνατότητα στους τουρίστες να επιλέγουν την ελληνική πρωτεύουσα ως city break προορισμό. Απαντώντας σε ερωτήσεις για επίκαιρα ζητήματα, που απασχολούν τους ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες, ο κ. Ρέτσoς είπε ότι το ακανθώδες ζήτημα για το τέλος διανυκτέρευσης έχει τεθεί και στις πρόσφατες συναντήσεις στον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τι τελικά θα γίνει στην ομιλία του στην επικείμενη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Σε περίπτωση εφαρμογής του το 2018, -που είναι ιδιαιτέρως πιθανό αφού εμπεριέχεται στη συμφωνία της περασμένης Τρίτης- οι ξενοδοχειακοί παράγοντες ζητούν να εφαρμοσθεί μόνο την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου, ώστε μην πληγούν οι αφίξεις στα άκρα της σεζόν. Η ενημέρωση, πάντως, προς τους tour operators είναι ότι εφόσον εφαρμοσθεί το τέλος διανυκτέρευσης θα πληρώνεται κατευθείαν από τον τουρίστα κατά την αναχώρησή του από το ξενοδοχείο και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να περιληφθεί στην τιμή του πακέτου.

Για τη φορολόγηση των σπιτιών που μισθώνονται στους τουρίστες: το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντελήφθη ότι ο νόμος που ψηφίστηκε είναι πρακτικά ανεφάρμοστος, καθώς δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για τη φορολογία των εταιρειών που μισθώνουν πολλά σπίτια και επί της ουσίας ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Μετά από τη διαβούλευση με τους φορείς, αναμένεται η νέα νομοθετική ρύθμιση για τις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών.

Για τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων η θέση του κ. Ρέτσου εδράζεται στην ξεχωριστή και κατά περίπτωση εξέταση των ρυθμίσεων των δανείων των ξενοδοχείων προσθέτοντας ότι οι τράπεζες οφείλουν, να μην προχωρήσουν σε ευνοϊκή μεταχείριση προς νέους επενδυτές έναντι όσων έχουν επενδύσει και είναι η επιχείρησή τους βιώσιμη. Ακόμη τόνισε ότι είναι σημαντικό για τον κλάδο να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δανειοδότηση του τουρισμού και των ξενοδοχείων με κόκκινα δάνεια, που θα δείξει τη δυναμική του τομέα. Επισήμανε επίσης ότι στα χρόνια της κρίσης όλες οι νέες επενδύσεις έγιναν με οικονομοτεχνικά κριτήρια και όχι με μαξιμαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως συνέβη στο παρελθόν, γεγονός που εγγυάται την επιτυχία τους στο μέλλον