Της Εύας Οικονομάκη
Στα σκαριά βρίσκεται το νέο εγχείρημα του πρώην γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρη Τρυφωνόπουλου, που προβλέπει την ανάπτυξη ενός επταώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη.
Το πεντάστερο project έχει δρομολογηθεί σε υφιστάμενο διώροφο κτίριο που βρίσκεται επί των οδών Ροβέρτου Γκάλλι 7 και Καρυατίδων 16 και φορέας ανάπτυξης εμφανίζεται η εταιρεία «TRYFON LEISURE & LUXURY VILLAS Α.Ε.», χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην οποία ασκεί ο Δ. Τρυφωνόπουλος.
Το επενδυτικό σχέδιο του πρώην γ.γ. του ΕΟΤ βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, με τη διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων να δίνει το «πράσινο φως», εγκρίνοντας αφενός τη μελέτη ανέγερσης επταώροφου ξενοδοχείου με διατήρηση των χαρακτηρισμένων ως μνημείων όψεων του υφιστάμενου κτιρίου και αφετέρου τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου των όψεων και εκείνη για συντήρηση λίθινων και μεταλλικών αρχιτεκτονικών στοιχείων.
Οι εγκρίσεις
Σύμφωνα με την έγκριση της μελέτης ανέγερσης, η επένδυση δεν προκαλεί βλάβη στο μνημείο, αλλά αντίθετα θα συντελέσει στην αποκατάσταση των χαρακτηρισμένων όψεών του. Ως προς τους σχετικούς όρους, αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων:
- Να διατηρηθούν στο εσωτερικό οι τοίχοι και τα ανοίγματα των υπόλοιπων τριών όψεων του κτιρίου, με τη μέγιστη υλική διατήρηση όλων των όψεων του υπάρχοντος κτιρίου.
- Οι όψεις να παραμείνουν ορατές και να γίνουν οι αντίστοιχες μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές).
- Η εγκατάσταση των δεξαμενών υδρομασάζ να γίνει σε εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου.
- Ο χρωματισμός της επιφάνειας του νέου κτιρίου να είναι πιο ανοικτός από τον χρωματισμό του μνημείου, ομοιογενής και ουδέτερος.
- Να γίνει διερεύνηση του υπεδάφους σε σχέση με τα υποκείμενα στρώματα.
- Ένταξη όλων των διατηρούμενων όψεων στο κοινό προσομοίωμα του φέροντος οργανισμού (τοιχοποιία και οπλισμένο σκυρόδεμα).
Αντίστοιχα, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δίνει το «πράσινο φως» για τις μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου των όψεων, αλλά και για τη μελέτη συντήρησης λίθινων και μεταλλικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, θέτοντας τους παρακάτω όρους:
Να προσδιοριστεί ο τρόπος απόσπασης, μεταφοράς και ο χώρος αποθήκευσης και συντήρησης των στοιχείων που θα απομακρυνθούν. Σημειώνεται ότι ο προτεινόμενος χώρος οφείλει να πληροί κατ’ ελάχιστο βασικές συνθήκες ασφαλείας (πυρανίχνευση, συναγερμό κ.λπ.) και να έχει σταθερές και κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος.
- Να προσδιοριστεί η τελική απόχρωση των κιγκλιδωμάτων των εξωστών, της ξύλινης θύρας
- και της αυλόπορτας επί της οδού Καρυατίδων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων.
- Οι εργασίες συντήρησης να πραγματοποιηθούν με την εποπτεία της Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, η οποία να ειδοποιηθεί εγκαίρως πριν την έναρξη τους. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών να κατατεθεί στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων έκθεση πεπραγμένων με φωτογραφική τεκμηρίωση.
- Να συμπληρωθούν οι μελέτες με τα στοιχεία του διακόσμου που αφορούν στις λοιπές όψεις του μνημείου και να κατατεθούν στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων προς έλεγχο.
Όπως τονίζεται, δε, στη σχετική απόφαση, «το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών θα γίνει υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Υπηρεσίας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως και εγγράφως, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την επικείμενη έναρξη των εργασιών, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος προγραμματισμός».
Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Τρυφωνόπουλος, ο οποίος διετέλεσε γ.γ. του ΕΟΤ από το 2015 έως το 2017, δραστηριοποιείται ήδη στον κλάδο του τουρισμού, καθώς διαθέτει το συγκρότημα Desiterra Suites & Villas στη Σαντορίνη.