Ερώτηση σχετικά με την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού μέσω προγραμμάτων κατέθεσε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.
Η Χώρα μας βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19). Η λήψη μέτρων υγειονομικού ενδιαφέροντος με στόχο τη προστασία της Δημόσιας Υγείας επηρέασε αδιαμφισβήτητα και σε απόλυτο βαθμό την οικονομία και την εγχώρια αγορά.
Η καθολική ακύρωση των εκδρομών είχε ως συνέπεια, και συνεχίζει να έχει στην πλειονότητα των περιπτώσεων, κυρίως στον χώρο του επισιτισμού-τουρισμού, έλλειψη στην προσφορά θέσεων εργασίας και επομένως την καθολική ανεργία του κλάδου.
Η ορθή διαχείριση της πανδημικής κρίσης, πέρα από τις ενέργειες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, έπρεπε να περιλαμβάνει και καίριες προβλέψεις και μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών, τόσο στην οικονομία όσο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Ειδικά ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας άμεσα κι έμμεσα, με ποσοστό της τάξης σχεδόν του 20% είναι ο κατεξοχήν κλάδος στον οποίο η Κυβέρνηση όφειλε να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά.
Στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες της χώρας, με κλειστές επιχειρήσεις, με αναστολές συμβάσεων εργασίας και με το μέλλον της εργασίας και της απασχόλησης τους να παραμένει άγνωστο, δεν ελήφθησαν στο μέτρο που έπρεπε μέτρα για να κρατηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας ζωντανές, και οι εργαζόμενοι στην εργασία τους.
Το σχέδιο «Restart Tourism» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας κι εξειδίκευσε ο Υπουργός Τουρισμού για τον τομέα του, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής κατεύθυνσης και κρίνεται αναποτελεσματικό, τόσο ως προς τα μέτρα άμεσης ανακούφισης, όσο και προς αυτά της άσκησης μεσοπρόθεσμης πολιτικής, με χαρακτηριστικό την ανακολουθία μεταξύ εξαγγελιών και δεσμεύσεων.
Επειδή, η πανδημία Covid-19 έπληξε καίρια τον βασικό πυλώνα της Εθνικής μας Oικονομίας, τον τουρισμό
Επειδή, η λήψη μέτρων ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα αντιμετώπισης του covid-19, δυστυχώς δεν καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Επειδή, προτείναμε εξαρχής την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος εσωτερικού τουρισμούς, ύψους 700 εκ. ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επερχόμενη λαίλαπα, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τουριστικού κλάδου, τη στήριξη της απασχόλησης και την τόνωση της ζήτησης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων.
Επειδή, η πρόταση μας έγινε αποδεκτή δυστυχώς μόνο ως προς την φιλοσοφία της, και σε καμία περίπτωση ως προς το ύψος της χρηματοδότησης
Επειδή ανακοινώσατε ότι για την ενίσχυση της εσωτερικής τουριστικής αγοράς αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, από 30 σε 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να βοηθήσει κάθε οικογένεια να πάει διακοπές εφέτος.
Επειδή ανακοινώσατε ότι θα διατεθούν 37 εκατ. ευρώ για τον Κοινωνικό Τουρισμό και πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των «voucher» επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα προς τους εργαζόμενους σε αυτές
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
1. Για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» πόσες αιτήσεις συμμετοχής υπεβλήθησαν, πόσοι οι τελικοί δικαιούχοι, και πόσοι από αυτούς έκαναν χρήση μέχρι σήμερα;
Προβήκατε, σύμφωνα και με σχετικές σας ανακοινώσεις, σε αύξηση του ποσού ενίσχυσης του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, από 30 σε 100 εκατ. ευρώ, και από ποιά πηγή αναζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα σχετικά ποσά; Εχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό;
2. Για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που «τρέχει» από των ΟΑΕΔ, πόσα εκ. ευρώ τελικά διατέθηκαν για την υλοποίησή του, σε ποιές επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων απευθύνεται και ποιος ο αριθμός των δικαιούχων ανά κατηγορία; Πόσοι από τους δικαιούχους έκαναν πραγματική χρήση του προγράμματος μέχρι σήμερα; Προσμετρώνται οι δικαιούχοι των 113.000 επιταγών που δεν ενεργοποιήθηκαν την περίοδο του προηγούμενου προγράμματος 2019-2020; Συνυπολογίζονται στον τελικό αριθμό τους οι δικαιούχοι αιτούντες των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού Αγροτικής Εστίας από τον ΟΠΕΚΑ; Ποιές οι κατηγορίες δικαιούχων, πόσοι είναι και πόσοι από αυτούς έκαναν χρήση του προγράμματος αυτού μέχρι σήμερα;
3. Το μέτρο της χορήγησης, με την παροχή φορολογικών κινήτρων, από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, εταιρικών voucher που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοί τους για να πάνε διακοπές, πως τελικά υλοποιήθηκε και πόσοι από τους εργαζόμενους έκαναν χρήση των εταιρικών voucher;