Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε σήμερα την Ομάδα Ελέγχου Μικρών Έργων η οποία συστήθηκε με Υπουργική Απόφαση. Μετά την επίσκεψη του στους χώρους όπου λειτουργεί το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο  οδηγεί στην άμεση κατάρτιση της έκθεσης ελέγχου και την ταχύτατη κατάρτιση του εισηγητικού σημειώματος και των αποφάσεων ολοκλήρωσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ξεμπλοκάροντας επενδύσεις που για καιρό στοιβάζονταν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η σύσταση της Ομάδας Ελέγχου Μικρών έργων σε συνδυασμό με την χρήση ολοκληρωμένων  πληροφοριακών συστημάτων θα μας επιτρέψει να ξεμπλοκάρουμε 1624 μικρές επενδύσεις φωτοβολταικών συστημάτων και να τις χρηματοδοτήσουμε μέχρι το τέλος του έτους με 274 εκ Ευρώ.

Η προσπάθεια αυτή δεν έχει αποσπασματικό χαρακτήρα. Εντάσσεται στο πλαίσιο μια γενικότερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων. Όπως γνωρίζετε έχει ήδη δρομολογηθεί και η διαδικασία για την επανεξέταση όλων των μεγάλων επενδύσεων – άνω των 50 εκ Ευρώ – προκειμένου να πάνε στη Βουλή για κύρωση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Επίσης, με το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα καταθέσουμε στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που  μπορούν να εγγυηθούν  τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων».

Στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων  στα πλαίσια του νόμου 3299/2004 έχουν ενταχτεί προς επιχορήγηση 1624 επενδυτικά σχέδια μικρών έργων, παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια, ισχύος κάτω από 150 KW ανά ενότητα κλπ. 

Για τα σχέδια αυτά, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης και προκειμένου να εντατικοποιηθεί η διαδικασία αποπληρωμής των επενδυτών υπέγραψε Υπουργική Απόφαση με την οποία συστήνεται Ομάδα Μικρών Έργων αποτελούμενη από 30 έμπειρους ελεγκτές μέλη του Εθνικού Μητρώου Ελεγκτών και υπαλλήλους της Δ/νσης με σκοπό τον έλεγχο των δαπανών. 

Η ομάδα αυτή θα έχει ως έργο τον Διοικητικό έλεγχο των μικρών έργων μέσω του ΠΣΚΕ-Επ με στόχο την ταχύτερη αποπληρωμή των επιχορηγήσεων στους επενδυτές.