Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε την έναρξη μιας παγκόσμιας ομάδας δράσης για την κινητικότητα για να εξετάσει και να βελτιώσει το ταξίδι μεταφοράς των βοηθημάτων κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναπηρικών αμαξιδίων, με στόχο τη βελτίωση του χειρισμού αυτού του ζωτικού εξοπλισμού.

Η Ομάδα Δράσης θα είναι η πρώτη του είδους της που στοχεύει στην αντιμετώπιση ζητημάτων γύρω από την ασφαλή μεταφορά των βοηθημάτων κινητικότητας – ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για έναν αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών.

Θα παρέχει επίσης συμβουλές και συστάσεις σε αεροπορικές εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τη χάραξη πολιτικής, διαδικασίας και προτύπων που σχετίζονται με το χειρισμό και τη μεταφορά των βοηθημάτων.

«Κάθε χρόνο, χιλιάδες αναπηρικές καρέκλες μεταφέρονται με ασφάλεια αεροπορικώς. Ωστόσο, εξακολουθεί να συμβαίνει ζημιά ή απώλεια. Και όταν συμβαίνει αυτό, είναι καταστροφικό για τον επιβάτη καθώς αυτές οι συσκευές είναι κάτι περισσότερο από τον εξοπλισμό – είναι απαραίτητες για την ανεξαρτησία τους. Αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε σε αυτό ως βιομηχανία. Γι ‘αυτό θέλουμε να κάνουμε κάτι σε αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνοντας τις βασικές ομάδες μαζί για να αναλάβουν πρακτική δράση », δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA.

H Ομάδα Δράσης για την Βοήθεια για Κινητικότητα θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των ενδιαφερομένων που επηρεάζονται από αυτό το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών προσβασιμότητας (που εκπροσωπούν ταξιδιώτες με αναπηρία), αεροπορικών εταιρειών, παρόχων υπηρεσιών εδάφους, αερολιμένων και κατασκευαστών βοηθημάτων κινητικότητας.

Θα είναι η πρώτη φορά που ένας κατασκευαστής βοηθημάτων θα κληθεί να συμμετάσχει σε μια ειδική ομάδα της IATA.

Καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ξαναχτίζονται, η βιομηχανία είναι πρόθυμη να δημιουργήσει μια πιο ολοκληρωμένη επανεκκίνηση. Παρά την κρίση COVID-19, η IATA και οι αεροπορικές εταιρείες μέλη της συνεργάστηκαν με την κοινότητα προσβασιμότητας για να προωθήσουν την προτεραιότητα των προσβάσιμων αεροπορικών ταξιδιών μέσω μιας σειράς προσπαθειών.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η ανάπτυξη νέων πρακτικών οδηγιών για τη διαμόρφωση της πολιτικής αεροπορικών εταιρειών, δεδομένου ότι υπάρχουν νέα μέτρα υγείας και ασφάλειας και καθοδήγηση για τις πολιτικές μάσκας προσώπου για ταξιδιώτες με ανάγκες προσβασιμότητας.