plazacentersΤο καλοκαίρι του 2000, με μία πανηγυρική συνέντευξη Τύπου, η Plaza Centers σε κοινοπραξία με την εταιρεία ΒΙΣ ανακοίνωνε ότι επρόκειτο να επενδύσει περίπου 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο οικόπεδο έκτασης 26.000 τ.μ. της ΒΙΣ στη συμβολή της οδού Πειραιώς και της Λεωφόρου Κηφισού στο ύψος του Νέου Φαλήρου. Λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και εσωτερικών αιτιών η ΒΙΣ πούλησε, τότε, τη συμμετοχή της στους Ισραηλινούς και αποσύρθηκε από το project. Ωστόσο, η Plaza Centers, θυγατρική της Elbit Imaging που αποτέλεσε έναν από τους τρεις διεκδικητές του έργου αξιοποίησης του Ελληνικού, δεν εγκατέλειψε το project. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 προέβλεπε ότι μέσα στη φετινή χρονιά, το εμπορικό θα έχει αποπερατωθεί.

Σήμερα, το mall παραμένει μακέτα, ενώ η Plaza Centers, που εξακολουθεί να έχει στο χαρτοφυλάκιό της την έκταση στην Πειραιώς, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που πριν από μερικούς μήνες η έπαυλη του επικεφαλής της Plaza και ενός από τους πιο επιφανείς Ισραηλινούς επιχειρηματίες Motti Zisser βγήκε «στο σφυρί».

Πλέον, η εταιρεία με έδρα την Ολλανδία θα πρέπει έως τις 17 Απριλίου να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Την ίδια στιγμή, η Plaza Centers έχει υποβάλει προς έγκριση από τα ολλανδικά δικαστήρια πλάνο αναδιάρθρωσης, ενώ οι μετοχές της κινδυνεύουν να διαγραφούν από το χρηματιστήριο του Nasdaq όπου διαπραγματεύονται.

Σημαντική απομείωση

Η Plaza Centers ελέγχεται σε ποσοστό  62% από την ισραηλινών συμφερόντων Elbit, η οποία κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό, είχε στηριχθεί στην εμπειρία στην ανάπτυξη ακινήτων αλλά και στη χρηματοοικονομική ευρωστία που διέθετε η υπό πτώχευση εταιρεία.

Όπως επισημαίνεται σε παρουσίαση της Plaza προς τους μετόχους της, η εταιρεία στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, μέχρι την 17η Απριλίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των πιστωτών της. Η λύση «διάσωσης» της εταιρείας περιλαμβάνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων με στόχο την άντληση ρευστότητας για την αποπληρωμή των χρεών της.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από συνολικά 29 assets σε εννέα χώρες, με το οικόπεδο της Πειραιώς να είναι μία από τις 14 εκτάσεις της Plaza. Σύμφωνα με την παρουσίαση της Plaza, το ακίνητο που ανήκε στη ΒΙΣ έχει αποτιμηθεί (31/12/2012) από την Jones Lang LaSalle προς 99 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η σημερινή αξία του δεν ξεπερνάει τα 21 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να εκτιμά ότι δεν θα εισπράξει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ σε περίπτωση «fire sale» του ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, η τύχη της εταιρείας που είχε «μαρκάρει» στενά το Ελληνικό, όπως και το εάν θα μπει «πωλητήριο» στο ακίνητο της ΒΙΣ εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει σε περίπου δύο εβδομάδες η ολλανδική δικαιοσύνη.

Δημήτρης Δελεβέγκος

Πηγή:www.capital.gr