Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 γίνεται αισθητός στις παγκόσμιες αγορές ακινήτων, με τον όγκο των εμπορικών επενδύσεων σε ακίνητα να μειώνεται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι άμεσες εμπορικές επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν 29% παγκοσμίως σε 321 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους έξι μήνες του 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της JLL.

Η πτώση σημειώθηκε εν μέσω εκτεταμένων lockdown και ταξιδιωτικών περιορισμών που καθυστέρησαν τα βραχυπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης κεφαλαίων των επενδυτών.

“Οι διασυνοριακές επενδύσεις έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ιδίως τις διαπεριφερειακές επενδύσεις που μειώθηκαν κατά 61% κατά το δεύτερο τρίμηνο, λέει ο Sean Coghlan, Επικεφαλής Έρευνας, Capital Markets της JLL.

Αυτές οι αγορές που εξαρτώνται περισσότερο από το ξένο κεφάλαιο αισθάνονται τα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα την απότομη πτώση της δραστηριότητας”.

Ο όγκος των επενδύσεων στην περιοχή της Αμερικής σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση ανά εξάμηνο, με πτώση 37%.
Οι όγκοι στην Ασία Ειρηνικού μειώθηκαν 32%. Η περιοχή του EMEA σημείωσε πτώση της δραστηριότητας 13%, μια σχετική υπεραπόδοση λόγω των συμφωνιών πριν από το COVID που μεταφέρθηκαν στο πρώτο εξάμηνο.

“Η τοπική φύση της πανδημίας έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή απόκλιση μεταξύ των αγορών και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας για το υπόλοιπο του 2020 θα ποικίλουν, λέει ο Sean Coghlan.

Η δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι συγκρατημένη τους επόμενους μήνες. Αλλά το κλίμα των επενδυτών αρχίζει να μετατοπίζεται προς την προμήθεια συμφωνιών και οι αγωγοί συναλλαγών αρχίζουν να ανοικοδομούνται”.

Ευρείες επιπτώσεις

Η ανάπτυξη κεφαλαίων έχει επιβραδυνθεί. Η συγκέντρωση χρημάτων από ιδιωτικά κεφάλαια ακινήτων κλειστού τύπου μειώθηκε κατά 26% το πρώτο εξάμηνο σε ετήσια βάση. Ωστόσο, το κεφάλαιο που στοχεύει τον τομέα παραμένει άφθονο και το βασικό τμήμα της αγοράς θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος βραχυπρόθεσμα.

Οι αγορές με υψηλή διαφάνεια και βαθιές δεξαμενές εγχώριου κεφαλαίου έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές στην πανδημία μέχρι στιγμής. Καθώς η ικανότητα των διασυνοριακών επενδυτών να πραγματοποιήσουν την απαραίτητη δέουσα επιμέλεια εμποδίζεται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Νότια Κορέα ξεπέρασαν την ευρύτερη αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της JLL.
Με την Ιαπωνία να σημειώνει αύξηση 7% στις επενδύσεις από έτος σε έτος. Η Γερμανία υποχώρησε μόλις 1% και παρά την ολίσθηση του 15% η Νότια Κορέα ξεπέρασε το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου.

“Καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα αρχίζει να ανακάμπτει, αυτές οι δυναμικές θα συνεχίσουν να οδηγούν την ακίνητη περιουσία από τη διόρθωση της αγοράς», λέει ο Sean Coghlan.
Τα πρώτα σημάδια αρχίζουν να εμφανίζονται σε μέρη των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Καθώς οι θεσμικοί επενδυτές έκαναν ένα βήμα πίσω για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο, εμφανίστηκαν ιδιώτες τοπικοί επενδυτές ως νέες πηγές ρευστότητας από τη Μέση Ανατολή, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ”.

Σύμφωνα με τις ευρύτερες αγορές μετοχών, οι REITs (επενδύσεις σε ακίνητα) υπέστησαν πλήγμα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι συνολικές αποδόσεις σε οκτώ μεγάλους παγκόσμιους δείκτες REIT έφτασαν στο χαμηλό τους σημείο τον Μάρτιο. Έκτοτε, όλες οι αγορές REIT έχουν ανακτήσει μερικές από τις απώλειες τους, αλλά παραμένουν σταθερά σε αρνητική τροχιά, με συνολικές αποδόσεις κατά μέσο όρο μείωση 24% από το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

“Ενώ οι δημόσιες αποτιμήσεις χρησιμεύουν ως χρήσιμο σημείο αναφοράς για τις αγορές, δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες της ιδιωτικής αγοράς λόγω διαφορών στη ρευστότητα και τα ασφάλιστρα κινδύνου, μεταξύ άλλων παραγόντων, επισημαίνει ο Sean Coghlan.
Ένα spread-ask spread είναι εμφανές στις αγορές και η ανακάλυψη τιμών παραμένει σε εξέλιξη”.

Οι αμυντικές στρατηγικές ωφελούν ορισμένους τομείς

Καθώς οι επενδυτές ακολουθούν πιο αμυντικές στρατηγικές εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, οι τομείς που έχουν αποδειχθεί λειτουργικά κρίσιμοι σε όλη την πανδημία έχουν επωφεληθεί. Ιδίως βιομηχανικοί, πολυμερείς και επιλεγμένοι τομείς εναλλακτικών όπως τα κέντρα δεδομένων.

Η εστίαση στις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια των κλειδώματος προκάλεσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον εφοδιαστικό τομέα παγκοσμίως.
Αυτό αντικατοπτρίστηκε στην επενδυτική δραστηριότητα, με τον όγκο των επενδύσεων του κλάδου να πέφτει μόνο 13% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της JLL.