Οι δράσεις του Οργανισμού Enterprise Greece,  το τελευταίο τετράμηνο (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) του 2016 κινήθηκαν σε έναν διπλό άξονα, αφενός την εδραίωση σταθερών και κεκτημένων αγορών και αφετέρου το άνοιγμα και την τοποθέτηση σε νέες, δυναμικές αγορές και κλάδους.

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρου του Οργανισμού, Χρήστο Στάικο: <<Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία οι άμεσες ξένες επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν το δεκάμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, από 703εκ σε 2,303 δις, καθώς και σημαντική αύξηση των εξαγωγών, που κινείται στο 10%, παρουσίασαν οι τομείς Τροφίμων Ποτών και Βιομηχανικού Εξοπλισμού. Και το 2017 θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών. Κύριο μέλημα μας και στρατηγική κατεύθυνση για τον Οργανισμό Enterprise Greece είναι η ανάδειξη του, αφενός σε σημείο επαφής συνεργασιών και συνεργειών δημόσιων και θεσμικών φορέων που σχετίζονται με την εξωστρέφεια, αφετέρου σε βασικό εταίρο επιχειρήσεων και δυναμικών κλάδων της οικονομίας. >>

Ειδικότερα :

  • Δεκάδες επιχειρηματικές συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων ναυπηγείων και προμηθευτών της διεθνούς αγοράς πραγματοποίησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν για πρώτη φορά στη σημαντικότερη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανικού Ναυτιλιακού Εξοπλισμού «SMM HAMBURG 2016».
  • Για πρώτη φορά εννέα κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Δομικών Υλικών και Κατασκευών «BIG 5 CONSTRUCT EAST AFRICA 2016», στην Κένυα. Η επισκεψιμότητα του ελληνικού περιπτέρου ήταν σημαντική από εκπροσώπους μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αφρικής, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες σύναψαν νέες εμπορικές συμφωνίες.
  •  Έγινε το επόμενο βήμα προς την ιαπωνική αγορά: στη Διεθνή Έκθεση VINEXPO TOKYO 2016 το ελληνικό περίπτερο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις αναδεικνύοντας 79 εξαιρετικά κρασιά σε πάνω από 600 επισκέπτες.
  •  Εξαιρετικά επιτυχημένη η επιχειρηματική αποστολή 21 ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων στο Τόκυο και τη Σεούλ καθώς ιαπωνικές εταιρείες και Κορεάτες εισαγωγείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα τροφίμων.
  •  Με το σύνθημα “Invest in Taste” πάνω από 100 ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2016 στο Παρίσι. Οι Έλληνες εκθέτες παρουσίασαν τα καλύτερα προϊόντα διατροφής που παράγονται στη χώρα μας σε περισσότερες από 6.000 επαγγελματικές συναντήσεις.
  •  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση ελληνικού περιπτέρου, για πρώτη φορά, από τον Οργανισμό Enterprise Greece στην έκθεση προώθησης επενδύσεων σε ακίνητα, LPS Shanghai 2016 που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 11 Δεκεμβρίου 2016, στη Σαγκάη. Στόχος της Ελληνικής Συμμετοχής ήταν η προώθηση του προγράμματος αδειών διαμονής της χώρας μας και των ευκαιριών για τους μη ευρωπαίους πολίτες να αποκτήσουν άδεια διαμονής, αν επενδύσουν στην Ελλάδα ή αν αγοράσουν ακίνητα (GOLDEN VISA PROGRAM).
  •  Διοργάνωση της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κου Σταθάκη και επενδυτική εκδήλωση στη Ρώμη σε συνεργασία με τους Ιταλούς Βιομήχανους (Confindustria), Οκτώβριος 2016. Στο πλαίσιο των εργασιών της επενδυτικής εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ιταλικό Οργανισμό Εμπορίου (ICE).