Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών και οι πολιτικές αναταραχές είχαν σημαντική επίδραση στην ταξιδιωτική συμπεριφορά και η πιθανότητα μελλοντικής απειλής καθορίζει τους προορισμούς των ταξιδιωτών. Δημοφιλείς προορισμοί, ιδίως στην Τουρκία και την Αίγυπτο, καταγράφουν μια δραματική πτώση στις κρατήσεις και πολλά ξενοδοχεία είναι άδεια. Παρ ‘όλα αυτά, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν φέτος σε σχέση με το 2015. Ως εκ τούτου, η IPK International προβλέπει μια αύξηση κατά 2% σε ταξίδια στο εξωτερικό από τους Ευρωπαίους, και 3% από ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι τουρίστες έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί όσον αφορά την επιλογή του προορισμού.

Σχεδόν οι μισοί τουρίστες παγκοσμίως αλλάζουν την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά

Στις αρχές του 2016, IPK International πραγματοποίησε μια ειδική έρευνα σε περισσότερες από 40 μεγάλες αγορές τουρισμού , καθώς πήραν συνεντεύξεις σε 50.000 άτομα προκειμένου να αναλύσουν τον αντίκτυπο των απειλών της τρομοκρατίας. Ένα από τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας ήταν ότι η απειλή της τρομοκρατίας επηρεάζει τη ταξιδιωτική συμπεριφορά του 40 % των διεθνών τουριστών, ενώ τα αποτελέσματα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την τουριστική αγορά . Ενώ λίγοι Νότιοι Αμερικανοί, Σκανδιναβοί και Ολλανδοί, δήλωσαν ότι η απειλή της τρομοκρατίας θα επηρεάσει τη ταξιδιωτική συμπεριφορά τους, οι Ασιάτες και οι Ανατολικοευρωπαίοι επηρεάζονται εντονότερα από τα τρέχοντα γεγονότα.

Διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των διαφορετικών τύπων ταξιδιωτών. Εκείνοι με τα παιδιά είναι πιο προσεκτικοί, ενώ οι νεότερες ηλικιακές ομάδες και οι άγαμοι ταξιδιώτες παραμένουν σχετικά ανεπηρέαστοι από τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η έρευνα εξέτασε επίσης με ποιους τρόπους η απειλή της τρομοκρατίας αλλάζει τη ταξιδιωτική συμπεριφορά.Το 15 % των διεθνών τουριστών δήλωσαν ότι θα αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό συνολικά το 2016 και μάλλον θα περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα τους. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι η Γερμανία, η οποία είναι και πάλι είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους Γερμανούς αυτό το καλοκαίρι. Το Timmendorfer Strand, για παράδειγμα, ένα δημοφιλές θέρετρο της Βαλτικής Θάλασσας, είναι ουσιαστικά πλήρες από κρατήσεις.

Σε μεγάλη ζήτηση οι διακοπές στην χώρας τους και οι ασφαλείς προορισμοί

Το ένα τέταρτο των διεθνών τουριστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά μόνο σε μέρη που θεωρούνται ως ασφαλείς. Οι προορισμοί διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό για το αίσθημα ασφάλειας τους. Για τους ερωτηθέντες, οι προορισμοί που βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο ασφαλείς ήταν εκείνοι όπου έχουν υπάρξει ήδη επιθέσεις ή αναταραχές στο παρελθόν. Σε παγκόσμιο επίπεδο σύγκρισης, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Αίγυπτος έλαβαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες.Η κακή εικόνα ενός προορισμού επηρεάζει ακόμη και τις γειτονικές περιοχές, ανεξάρτητα από το αν υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό εκεί ή όχι. Αυτό που έγινε σαφές ήταν ότι το 2016 θα δείξει κάποιες σημαντικές αλλαγές στη ζήτηση. Ορισμένες χώρες μπορούν να αναμένουν τεράστιες απώλειες, με πρώτη την Τουρκία, αλλά και να την ακολουθούν η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ισραήλ. Άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, καθώς και η Σκανδιναβία και η Ελβετία έχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης, παρά την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, δεν είναι σαφές οι επιπτώσεις που θα έχουν οι πρόσφατες επιθέσεις στη Γερμανία και στη Νίκαια της Γαλλία σχετικά με την αντίληψη της ασφάλειας των χωρών αυτών.