Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το δικαστήριο της Βόρειας Ολλανδίας, ανέστειλε με προσωρινή απόφαση του, το ανώτατο όριο που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στις πτήσεις στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ από τον Νοέμβριο.

Η απόφαση είναι η απάντηση στη αγωγή που ασκήθηκε από την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), την ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM και άλλους αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων Delta Airlines, Transavia Airlines, Martinair, TUI Fly (Ολλανδία), easyJet, Lufthansa, Air Canada, British Airways, JetBlue Airways, United Airlines και της British Airways.

Η ΙΑΤΑ χαιρέτισε την απόφαση ως «ανακούφιση για επιβάτες, αεροπορικές εταιρείες και την ολλανδική οικονομία».

Η κυβέρνηση των Κάτω Χωρών ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περιορίσει τις μετακινήσεις αεροσκαφών στο Schiphol πέρυσι και επέβαλε προσωρινή μείωση από το τρέχον όριο των 500.000 πτήσεων σε 460.000 από τον Νοέμβριο του 2023.

Επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των πτήσεων στο Schiphol σε 440.000 από τα τέλη του 2024, κυρίως για τη μείωση του θορύβου, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κυβέρνηση εισήγαγε το υψηλότερο όριο από φέτος ως «πειραματική ρύθμιση».

Η IATA υποστήριξε ότι δεν υπήρχε νομική βάση για τη μείωση, προτείνοντας ότι η επιβολή του ανώτατου ορίου παραβιάζει τόσο τις διεθνείς συνθήκες όσο και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Αυτή η απόφαση δίνει ζωτική σταθερότητα για φέτος στις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το Schiphol, σχολίασε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA

Ο δικαστής κατανόησε ότι η ολλανδική κυβέρνηση παραβίασε τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά στην τήρηση του νόμου και των διεθνών υποχρεώσεων.

Ωστόσο έχουμε δρόμο ακόμα. Η απειλή για τις περικοπές σε πτήσεις στο Schiphol παραμένει πραγματική και εξακολουθεί να είναι η δηλωμένη πολιτική της κυβέρνησης.

Το ίδιο το αεροδρόμιο Schiphol ανακοίνωσε περικοπές σε νυχτερινές πτήσεις χωρίς διαβούλευση».

Η απόφαση σημαίνει ότι το όριο πτήσεων της Schiphol θα παραμείνει στις 500.000 αυτόν τον χειμώνα, αν και η ολλανδική κυβέρνηση θα μπορούσε να ασκήσει έφεση.