Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της 5ης Μικτής Ελληνοτουρκικής Επιτροπής Τουρισμού, ανανεώνοντας το ραντεβού στην Τουρκία το 2025.

Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Mehmet Nuri Ersoy δήλωσαν ικανοποιημένοι για την πορεία των εργασιών όπου υπάρχαν συζητήσεις συνεργασίας μεταξύ άλλων στους τομείς του τουρισμού υγείας, του θαλάσσιου και του εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης συζήτησαν και για το ζήτημα της επαύξησης των πτήσεων.

Το 10μηνο του τρέχοντος έτους την Τουρκία επισκέφθηκαν 590.000 Έλληνες και τη χώρα μας 890.000 Τούρκοι όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός χαιρετίζοντας το θεσμό της πράσινης βίζας.

Επισημαίνεται ότι η αεροπορική δραστηριότητα μεταξύ Τουρκίας Ελλάδας τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια με τη συνολική επιβατική κίνηση από το 2019 να έχει αυξηθεί κατά περισσοτερο από 30% όπως αναφέρθηκε και από τους δυο Υπουργούς.

Μόνο η AEGEAN τα τελευταία χρονια έχει αυξήσει τη δραστηριότητά της κατά περισσότερο από 45%, ενώ για το 2025 όπως έχουν ήδη ανακοινώσει τα στελεχη της μεγαλύτερης ελληνικης αεροπορικης θα αυξήσουν κατά επιπλέον 40% τις προσφερόμενες θέσεις από και προς την Τουρκία, εκκινώντας νέα απευθείας δρομολόγια από Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο και Σαντορίνη προς Κωνσταντινούπολη.

Ενώ ήδη από τον Οκτώβριο του 2024 έχει ενισχυθεί και η δραστηριότητά της από τον βασικό κόμβο της Aegean στην Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη που εξυπηρετείται πλέον με 4 καθημερινά δρομολόγια αλλά και προς Σμύρνη που εξυπηρετείται με 5 εβδομαδιαία δρομολόγια.

Ενώ και ο εταίρος ελληνικός αερομεταφορέας η Sky ξεκίνησε και εκείνη να επιχειρεί στην Κωνσταντινούπολη.
Αντίστοιχη ανάπτυξη σημειώνουν και οι Τουρκικές αεροπορικές που πετάνε στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να αγνοείται ότι το πλαίσιο λειτουργίας των Ελληνικών και των Τουρκικών αερομεταφορέων, όπως και συνολικά των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων συγκριτικά με τους τουρκικούς, είναι πολύ διαφορετικό και σε καμία περίπτωση τέλη δεν εξασφαλίζει ίσες συνθήκες ανταγωνισμού.

Πάντως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι τόσο σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου (πχ κρατικές ενισχύσεις, χρώσεις αεροδρομίων) όσο και σε υποχρεώσεις συμμόρφωσης με περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (EU green Deal) αλλά και λόγω της γεωπολιτικής συγκυρίας αυτή τη στιγμή (λόγω της προνομιακής σχέσης Τουρκίας Ρωσίας) οι Τουρκικές αεροπορικές είναι υπερμετρα ευνοημένες.

Οι άξονες

Οι στρατηγικοί άξονες συνεργασίας πού συζητήθηκαν είναι οι εξής :

  • Προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, δράσεις για τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών, παρακολούθηση και μέτρηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό των δύο χωρών.
  • Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου τουριστικών προϊόντων και προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον θαλάσσιο και στον ιατρικό τουρισμό.
  • Βελτίωση δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό και αναμόρφωση εκπαιδευτικού λειτουργικού πλαισίου.