O καταδυτικός τουρισμός αποτελεί διεθνώς έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της Βιομηχανίας του Τουρισμού. Καταλαμβάνοντας το 3% σε παγκόσμια κλίμακα του όγκου των τουριστών που διακινούνται συνολικά, οι φορείς του Τουρισμού της Κρήτης, στοχεύουν στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων τουριστών, μέσα από τη δημιουργία στο νησί, ενός δικτύου καταδυτικών πάρκων.

Η Βόρεια, αλλά και η Νότια Κρήτη, το Λιβυκό Πέλαγος, διαθέτοντας πεντακάθαρα και διαυγή νερά, εχοντας στο βυθό του πλούσια ζωή και τον πλέον ενδιαφέροντα ανάγλυφο βυθό στη Μεσόγειο, αποτελεί έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό.

Αυτό τον πλούτο θέλει να εκμεταλλευτεί η τουριστική Βιομηχανία της Κρήτης, με τα βήματα που έχουν γίνει να είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του o Πάρης Τζόρβας, πρόεδρος Τουριστικού Τμήματος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, αυτή τη στιγμή έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για να μπει σε φάση υλοποίησης στο μέλλον στο Νομο Ηρακλείου, η κατασκευή δύο καταδυτικών πάρκων: Στο Μαλεβίζι και στη Χερσόνησο.

Την ίδια ώρα σε πιο πρώιμο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για ένα ακόμη πάρκο κοντά στο Ηράκλειο, αλλά και για ένα ή δύο πάρκα μεταξύ Τυμπακίου, Αγίας Γαλήνης και Ροδάκινου.

Ο κ. Τζόρβας σημεωνει πως μέσα στο τρέχον έτος αναμενεται να υπαρξουν εξελίξεις. Φυσικά δεν παραλείπει να αναφερθεί στα εμπόδια που προκύπτουν και τα οποία έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαιτούνται 6-7 διαφορετικές μελέτες, γνωμοδοτήσεις από την Ενάλια Αρχαιολογία, τα συναρμόδια Υπουργεία και τους τοπικούς Φορείς.

Ο κ. Τζόρβας, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα της δημιουργίας των καταδυτικών πάρκων στην Κρήτη, από κάθε άποψη, τονίζει ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού που είναι η θάλασσα. Η δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου, στηρίζει οικονομικά, αλλά αποτελεί και μια αιτία για την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου που κρύβει ο βυθός, δημιουργώντας παράλληλα και νέα υγιή οικοσυστήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Και είναι η μοναδική μορφή εναλλακτικού Τουρισμού, που αν και τόσο προσοδοφόρα, παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Ακριβός….τουρισμός

Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν τομέα του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Αριθμεί περισσότερους από 25 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως (Πιστοποιημένοι αυτοδύτες) εκ των οποίων 4 εκατομμύρια είναι Ευρωπαίοι. Οι αυτοδύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο, δαπανώντας σημαντικά ποσά.

Διεθνείς μελέτες δείχνουν πως οι ερασιτέχνες δύτες είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν σε πολύ μακρινούς προορισμούς, πραγματοποιώντας πολυήμερες διαμονές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένα είδος τουρισμού το οποίο έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα μας.

Η Κρήτη λοιπόν μπορεί να συγκροτήσει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο πόλο καταδυτικού τουρισμού καθώς διαθέτει ένα σπάνιο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον και ενδιαφέροντες βυθούς, γεμάτους υφάλους, σπήλαια, ναυάγια αλλά και ένα πλήθος βραχονησίδων.

Πηγή : ekriti.gr