Εξαιρετικά απαισιόδοξη για την ταχεία ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19, παραμένει
η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Σε μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του κλάδου, η IATA μείωσε την πρόβλεψη ανάκτησης από την πανδημία.

Και τώρα λέει ότι πιθανότατα το 2024 θα είναι το έτος που τα αεροπορικά ταξίδια θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία. Ένα χρόνο παραπάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις της που είχαν ως έτος ανάκαμψης το 2023.

Σύμφωνα με την IATA υπάρχει αργή πρόοδο στον περιορισμό του ιού στις ΗΠΑ και μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των επαγγελματικών ταξιδιών.

Ανέφερε επίσης ότι το 2020 η επιβατική κίνηση θα μειωθεί κατά περίπου 55%.
“Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα σημειωθεί βραδύτερη ανάκαμψη από ότι περιμέναμε”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IATA Μπράιαν Πιρς.

Τα επαγγελματικά ταξίδια πιθανώς δεν θα ανακάμψουν ποτέ πλήρως”.

Η IATA επισημαίνει επίσης σχετικά χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών για ταξίδια αναψυχής. Λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια στην εργασία και την αυξανόμενη ανεργία, καθώς και ένα γενικό άγχος για την πανδημία.

“Η μόνη βελτίωση που έχουμε δει είναι οι εγχώριες πτήσεις, υπογραμμίζει ο Αλεξάντερ Ντι Τζουνιάκ, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA.

Οι διεθνείς αγορές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστές. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι απογοητευτική. Και δεν βοηθά η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία. Όλα αυτά δείχνουν μια μεγαλύτερη περίοδο ανάκαμψης”.