Επιμέλεια: Κατερίνα Καρσιώτη
Στις πολύ αγαπημένες συνταγές των Κυκλάδων συγκαταλέγεται ένα “πιάτο” που φημίζεται τόσο για την υπέροχη νοστιμιά όσο και για την απλότητα του.
Όταν μιλάμε για «Κυκλαδίτικο Πατατάτο» εννοούμε το κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες στο φούρνο το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό γαστρονομικό ορόσημο για τα νησιά των Κυκλάδων που όταν επισκεφθεί κανείς σίγουρα καλείται να δοκιμάσει σε μία ταβέρνα, σε ένα εστιατόριο, πολύ καλύτερα στο «σπίτι» ενός ντόπιου. Με υλικά ατόφια, εύκολα και αυθεντικά που υπογράφουν σίγουρα μία συνταγή που θα ξεκλειδώσει μνήμες & συναισθήματα στο τραπέζι.
Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και κυρίως στα ήθη και στα έθιμα των κυκλαδίτικων νησιών, το συγκεκριμένο πιάτο συνηθιζόταν να κάνει την εμφάνιση του κυρίως σε επίσημα τραπέζια (γάμους & γιορτές). Τότε μαγειρευόταν κυρίως με κρέας από κατσίκι ή πρόβατο ενώ το μοσχάρι αποτελεί μία σύγχρονη προσθήκη-παραλλαγή.
Ο Chef Στράτος Ιωσηφέλης σε καλεί σε ένα άκρως γαστρονομικό ταξίδι στις Κυκλάδες και στρώνει τραπέζι με το «Κυκλαδίτικο Πατατάτο» που θα αποτελέσει σίγουρα μία στάση και στη δική σου κουζίνα.
«Κυκλαδίτικο Πατατάτο ή αλλιώς Μοσχάρι στο φούρνο με Πατάτες»
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά | Χρόνος Εκτέλεσης: 3 ώρες | Μερίδες: 4-6
Υλικά:
1200 γρ. Μοσχαρίσια Ελιά, κομμένη σε κομμάτια
20 γρ. Σκόρδο, ψιλοκομμένο
250 γρ. Κρεμμύδι Ξερό, ψιλοκομμένο
800 γρ. Πατάτες, κομμένες σε κύβους
350 γρ. Καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
600 ml. Ζωμό Λαχανικών
250 ml. Κόκκινο Κρασί
2 φύλλα Δάφνης
4 γρ. Δεντρολίβανο
5 γρ. Θυμάρι
5 γρ. Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Τρόπος Εκτέλεσης:
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι στην φωτιά.
Μόλις κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρέας σε δόσεις.
Το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς, στον αέρα.
Παράλληλα στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες, τα καρότα, τα μυρωδικά και τα σοτάρουμε, συμπληρώνοντας λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι αν χρειαστεί.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στο ταψί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 2 ώρες*, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά*, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κρέας, να πάρουν χρώμα οι πατάτες και σερβίρουμε.