Η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής Τουρισμού Νέων του UNWTO θα φέρει περισσότερους από 130 νέους από 60 χώρες στο Σορέντο της Ιταλίας, την επόμενη εβδομάδα, δίνοντάς τους μια μοναδική πλατφόρμα για να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στο μέλλον του κλάδου.

Η εκδήλωση, πρώτη στο είδος της, διοργανώνεται από τον UNWTO και φιλοξενείται στην Ιταλία σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού ( ΕΝΙΤ) και θα ενώσει τους νέους παγκοσμίως μεταξύ 12 και 18 ετών με ηγέτες από όλο τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και βασικών προσωπικοτήτων από τον κόσμο του αθλητισμού, της γαστρονομίας, της ψυχαγωγίας και της καινοτομίας.

Η Σύνοδος έχει λάβει την αιγίδα του Τμήματος Πολιτικών Νεολαίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili λέει:

«Ο Παγκόσμιος Τουρισμός Νέων θα γιορτάσει και θα ενδυναμώσει την επόμενη γενιά ηγετών του τουρισμού. Θα βοηθήσει να οικοδομηθεί μια διαρκής κληρονομιά παρέχοντας στους νέους τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να μεταμορφώσουν τον τουρισμό όχι μόνο στις κοινότητές τους αλλά παντού».

Η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, θα περιλαμβάνει έξι Masterclasses, μαζί με δύο βραδινές ομιλίες, καθώς και μια προσομοίωση της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO και διαδραστικές συνεδριάσεις.

Ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού, Massimo Garavaglia , προσθέτει:

«Η ιταλική κυβέρνηση είναι περήφανη που φιλοξενεί το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού Νέων στο Σορέντο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα προκύψουν ιδέες και προτάσεις που μπορούν να συμβουλεύσουν τις κυβερνήσεις για το πώς να βελτιώσουν την παγκόσμια τουριστική προσφορά και να την κάνουν πιο κοντά στις ανάγκες των νέων τουριστών».

Η Alessandra Priante , Διευθύντρια του UNWTO για την Ευρώπη, πρόσθεσε:

“Ο τουρισμός δίνει ευκαιρίες στους νέους. Αλλά οι νέοι δίνουν στον τουρισμό την ευκαιρία να γίνει πιο δυνατός και πιο ανθεκτικός. Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την πρώτη γενιά GYTS-ers, που ήδη δείχνουν υπόσχεση και δέσμευση να μεταμορφώσουν τον τουρισμό, ξεκινώντας από τις τοπικές τους κοινωνίες».

Η Roberta Garibaldi , Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΝΙΤ, επεσήμανε:

«Η συνέργεια που μπορεί να δημιουργηθεί στην ανταλλαγή μεταξύ της γενιάς κάτω των 19 ετών και των οργανισμών σε ίσους όρους ανταγωνισμού δεν μπορεί παρά να είναι καλή για τον τουρισμό, για να κοιτάξουμε το μέλλον με νέα μάτια και μελλοντικές ιδέες. Είμαστε ακόμα πιο ενθουσιασμένοι από τους νέους που θα συναντήσουμε».

Αειφορία, αγροτική ανάπτυξη, γαστρονομία και καινοτομία

Η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί σε ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τουρισμός αυτή τη στιγμή, με έμφαση στον ρόλο του κλάδου στην επίτευξη της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Αυτό θα περιλαμβάνει μια εις βάθος ματιά στη βιοποικιλότητα, που θα οργανωθεί σε συνεργασία με το Marevivo και το Ίδρυμα MSC. Οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν μια εκδρομή στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Punta Campanella, για να δουν από πρώτο χέρι πώς ο τουρισμός συμβάλλει στην προστασία των παράκτιων περιοχών και της βιοποικιλότητας. Αυτό θα συμπληρωθεί από μια βαθύτερη μελέτη των τεχνικών της θάλασσας και της ναυσιπλοΐας, με το Ίδρυμα MSC να παρέχει μια επισκόπηση του σημαντικού ρόλου της βιομηχανίας κρουαζιέρας για τις τοπικές και εθνικές οικονομίες.

Αντικατοπτρίζοντας την ευρύτερη εστίαση του UNWTO στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τουρισμού, η Σύνοδος θα περιλαμβάνει επίσης μια ειδική συνεδρία επικεντρωμένη στην διαδικτυακή ασφάλεια, που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τον συνεργάτη του ΟΗΕ την ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών), καθώς και μια ομιλία για τον εικονικό τουρισμό και το Metaverse, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Meta. Παράλληλα, το Παγκόσμιο Φόρουμ Τροφίμων (με τη διευκόλυνση του γεωργικού οργανισμού του ΟΗΕ, FAO) θα φιλοξενήσει μια συζήτηση για λύσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στον τουρισμό.

Μεταξύ των διεθνών ομιλητών που πρόκειται να συμμετάσχουν στο GYTS είναι ο απεσταλμένος της Νεολαίας του ΟΗΕ Jayathma Wickramanayake, καθώς και οι Πρέσβεις Υπεύθυνου Τουρισμού του UNWTO Valeria Mazza, Didier Drogba, Gino Sorbillo, Pilar Rodriguez. Εκπροσωπώντας τον ιδιωτικό τομέα θα είναι κορυφαίες προσωπικότητες από τη Mastercard και τον Όμιλο Hilton, χορηγούς της εκδήλωσης. Στους συμμετέχοντες θα απευθυνθούν ουσιαστικά η Αυτού Αγιότητα Πάπας Φραγκίσκος, η Σοφία Λόρεν, η Ελίζα Τζέιν Ριντ (Πρώτη Κυρία της Ισλανδίας και πρέσβης του UNWTO), ο Ντιέγκο Σιμεόνε, ο Φερνάντο Ιέρο, ο Γενικός Διευθυντής του FAO Qu Dongyu, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Abdulla Shahid και η Ευρωπαία Επίτροπος, Mariya Gabriel υπεύθυνη για τη νεολαία. Επίσης θα συμμετέχει εικονικά ο Πρέσβης και επιχειρηματίας του UNWTO Pansy Ho,

Παρατηρώντας τον ρόλο του GYTS ως μόνιμης πλατφόρμας του UNWTO για τη νεολαία και τον τουρισμό, στη δημιουργία του Sorrento, οι νέοι που συμμετείχαν προετοιμάστηκαν μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων που τους επέτρεψαν να εξερευνήσουν, μαζί με παγκόσμιους επιρροές και κορυφαίους ειδικούς, τις αρχές της βιωσιμότητας, του τουρισμού και της πολυμέρειας.