Πριν καν αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Τουρισμού για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού το 2017, οι κρατήσεις από τις βασικές αγορές μας (Βρετανία, Γερμανία), στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας κινούνται με διψήφιο ποσοστό αύξησης.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη γειτονική χώρα (συνολικά 36 σε 18 μήνες), αποτρέπουν για άλλη μία χρονιά τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς να «ανοίξουν» ως προορισμό την Τουρκία στους πελάτες τους. «Κλειστοί» παραμένουν επίσης για τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς και οι δημοφιλείς προορισμοί της Αιγύπτου, όπως για παράδειγμα το Σαρμ ελ Σέιχ. Το άλλο θετικό νέο για τον ελληνικό τουρισμό το 2017 είναι η μεταφορά αρκετών πτήσεων από την Ισπανία προς τη χώρα μας. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του 2016 παρατηρήθηκε το φαινόμενο μη ικανοποιητικής πληρότητας σε πτήσεις προς την Ισπανία, λόγω έλλειψης διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο για τη μέχρι στιγμής ενίσχυση των συνολικών κρατήσεων παίζει και η διατήρηση των τιμών σε ανταγωνιστικά επίπεδα από την πλευρά των Ελλήνων ξενοδόχων. Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει η διαχείριση της εικόνας της χώρας στις ξένες αγορές σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Τυχόν έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σε κρίσιμες περιόδους αιχμής μπορεί να δημιουργήσει, όπως και φέτος, προβλήματα στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι αδύναμες εμφανίζονται οι κρατήσεις σε νησιά του βορείου Αιγαίου με υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Επιπλέον, μη αναστρέψιμη θεωρείται η πτώση κατά περίπου 30% των επιβατών της κρουαζιέρας για το 2017. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι εταιρείες του κλάδου, «κόβοντας» την Τουρκία από τα προγράμματά τους για λόγους ασφαλείας, περιόρισαν και τον αριθμό των ενδιάμεσων στάσεων σε ελληνικούς προορισμούς.Πηγή : www.kathimerini.gr