Candela στην Απουλία, γνωστό ως «Μικρή Νάπολη» με 8.000 κατοίκους το 1990 και σήμερα 2.700 και με μία Δήμαρχο την Nicola Gatta, που θέλει να του ξαναδώσει ζωή και να το βάλει και στον τουριστικό χάρτη, επιδοτώνας νέους κατοίκους.

Με αυτή την μέθοδο,  το Civita di Bagnoregio στο Λάτσιο -που ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi χαρακτήρισε “ένα παράδειγμα για όλους”-  δεν γέμισε μόνο από κατοίκους, αλλά κατάφερε να μπει δυναμικά και στον τουριστικό χάρτη και έγινε δημοφιλής προορισμός Σαββατοκύριακου κυρίως για τους Ιταλούς.

Το πρώην ερημωμένο χωριό -με τους “επιδοτούμενους νέους κατοίκους” που το ξαναζωντάνεψαν- είδε τους επισκέπτες του να αυξάνονται από 40.000 σε 800.000 ετησίως, γεγονός που κάνει αρκετούς να υποστηρίζουν ότι “οι πρόσφυγες αποτελούν το μέλλον της οικονομίας της Ιταλίας”.

Ακολουθώντας την πρακτική άλλων συναδέλφων της στην Ιταλική Αυτοδιοίκηση, η Nicola Gatta προσφέρει έως και πάνω από 2.000/μηνιαίως σε όσους θέλουν να εγκατασταθούν στην Candela.

Οπως δήλωσε στο CNN Travel “ο Δήμος πληρώνει μηνιαίως για όσους μετακομίσουν 800€ σε άγαμους, 1.200€ σε ζευγάρια και για οικογένειες μέχρι πέντε άτομα, πάνω από 2.000€ ευρώ, φορολογικές ελαφρύνσεις και παιδική μέριμνα”.