Η μεταστροφή κατά 180 μοίρες την τελευταία διετία της μέχρι πρότινος αρνητικής στάσης των ιδιωτών επιχειρηματιών να συνδράμουν την προσπάθεια βελτίωσης του παραλιακού μετώπου Γεροσκήπου, δεν ήταν άσχετη με τα ανησυχητικά μηνύματα που εξάγονται από τις επιστημονικές μελέτες για τα επίπεδα της διάβρωσης των ακτών του δήμου.
Το ίδιο πρόβλημα, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα, αντιμετώπιζε και ο δήμος Πόλης, ο οποίος επίσης υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της καταστροφής της παραλίας του έσπευσε να λάβει μέτρα και να προωθεί ήδη ένα κολοσσιαίο για τα μέτρα του έργο ανακοπής της διάβρωσης.
Γεροσκήπου και Πόλη, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια διάβρωση-σοκ, επιπέδου 40 και 70 μέτρων αντίστοιχα. Και πλέον, δείχνουν τον δρόμο για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση για άρση των συνεπειών του φαινομένου.
Η δημοτική Αρχή Γεροσκήπου επενέβη μετά την επισημοποίηση του προβλήματος από τις επιστημονικές μελέτες που είχε ενώπιόν της. Χρειάστηκε λίγος χρόνος και η έλευση ειδικών στη Γεροσκήπου για να πεισθούν προς την κατεύθυνση αυτή και οι ιδιωτικοί φορείς του δήμου.
Οι ξενοδόχοι της παραλιακής έκτασης του δήμου Γεροσκήπου άναψαν τελεσίδικα το πράσινο φως στη δημοτική Αρχή για να προχωρήσει στην εκπόνηση αρχικά και στην υλοποίηση τελικά της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για επέκταση του έργου της κατασκευής κυματοθραυστών στην παραλία του δήμου, ώστε να καλύπτει και τα 10 ξενοδοχεία της δημαρχούμενης περιοχής. Οι ξενοδόχοι της Γεροσκήπου ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν και οι ίδιοι στην εκπόνηση της νέας μελέτης που θα καλύπτει και τις ξενοδοχειακές τους μονάδες, γεγονός που δρομολόγησε τις εξελίξεις.
Για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις αυτές, χρειάστηκε η έλευση στον δεύτερο πληθυσμιακά δήμο της επαρχίας Πάφου των εκπροσώπων του Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον καθηγητή Μουζούρη. Οι επιστήμονες του ΕΜΠ, επισκέφθηκαν τη Γεροσκήπου προκειμένου να δουν επί τόπου την έκταση του προβλήματος και να έχουν επαφές με τους αρμόδιους φορείς για την ετοιμασία της μελέτης τους.
Ο δήμαρχος Μιχάλης Παυλίδης ενημέρωσε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τότε τους ξενοδόχους για την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να εκπονηθεί μελέτη για κατασκευή κυματοθραυστών και μπροστά από τα ξενοδοχεία του παραλιακού μετώπου του δήμου. Τόνισε, ωστόσο, ότι για τη μελέτη αυτή οι ξενοδόχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν και οι ίδιοι, αφού τα οικονομικά του δήμου δεν επιτρέπουν την εξ ολοκλήρου ανάληψη του κόστους εκπόνησής της.
Η εξέλιξη με την οριστική συμφωνία των ξενοδόχων στο να συνεισφέρουν για το σκοπό αυτό, ακολουθεί την προειδοποίηση των ειδικών ότι η διάβρωση μπροστά από κάποια ξενοδοχεία έχει φτάσει τα 14 μέτρα και ήδη αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τις μονάδες. Επιπρόσθετα, όμως, οι ξενοδόχοι εμφανίστηκαν αυτή τη φορά θετικοί στην εκπόνηση της μελέτης για το έργο αυτό, αφού οι πολλοί Ρώσοι τουρίστες στην περιοχή, θεωρούν τη δημιουργία αμμώδους παραλίας ως πρώτιστης προϋπόθεσης για να ξανάρθουν για διακοπές.
Επομένως, το σχετικά μικρό κόστος της εκπόνησης της μελέτης για κατασκευή κυματοθραυστών μπροστά από τα 10 ξενοδοχεία της Γεροσκήπου, δεν είναι σημαντικό κώλυμα σε σχέση με τα τεράστια οφέλη που θα έχουν αύριο και οι ίδιοι. Οι επιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί με πρωτοβουλία και ανάθεση του δήμου Γεροσκήπου, καταδεικνύουν ότι από το 1985 μέχρι σήμερα, συνολική έκταση από 20 έως 40 μέτρα ακτής, έχουν εξαφανισθεί στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Γεροσκήπου συνεπεία της διάβρωσης, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμη σημαντικότερο στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου καταγράφονται σημεία διάβρωσης που φτάνουν και τα 70 μέτρα.
Το σημαντικό αυτό στοιχείο, που «μεταφράζεται» σε ένα περίπου μέτρο γης ανά έτος, βάσει και επιστημονικής έρευνας του Τμήματος Θαλασσίων Ερευνών, έχει αποτελέσει την αφετηρία για την εντατικοποίηση τα τελευταία λίγα χρόνια του μεγαλόπνοου προγράμματος θωράκισης των ακτών και κατασκευής κυματοθραυστών στις ακτές των δύο δήμων.
Ο δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε ότι το έργο των 12 συνολικά κυματοθραυστών στη θάλασσα της Γεροσκήπου προτείνεται ήδη από το 2009 και ήδη η δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίησή του στον θαλάσσιο χώρο που εκτείνεται ανατολικά των ξενοδοχειακών του μονάδων.
Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ
Η διάβρωση που παρατηρείται στην παραλιακή περιοχή του δήμου Πόλης, αλλά και των κοινοτήτων του κόλπου Χρυσοχούς, σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τα 70 μέτρα. Αυτό αποκαλύπτει μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Πόλης, Γιώτης Παπαχριστοφή. Ο κ. Παπαχριστοφή επισημαίνει ότι λόγω των έντονων φαινομένων στην περιοχή της Πόλης, η δημοτική Αρχή υλοποίησε σχετική μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία προνοούσε τη θωράκιση τμήματος της παραλίας και την κατασκευή 14 ίσαλων κυματοθραυστών μπροστά από τη δημοτική ακτή μέχρι τον κατασκηνωτικό χώρο, με προτεραιότητα την κατασκευή τεσσάρων από αυτούς μπροστά από τη δημοτική ακτή.
«Το έργο υλοποιείται με συνεισφορά 25% από τον δήμο Πόλεως και 75% από το κράτος με σύνολο δαπάνης €4,6 εκατ.», ανέφερε. «Στο διάστημα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου, που αφορούσε σε τέσσερις κυματοθραύστες, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, υπήρξε σημαντική βελτίωση της παραλίας. Ενώ προηγουμένως η συγκεκριμένη παραλία συγκέντρωνε μερικές δεκάδες λουομένους, μετά την εκτέλεση των έργων κατέστη μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, συγκεντρώνοντας σε καθημερινή βάση εκατοντάδες λουομένους, τα δε Σαββατοκύριακα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 1.000 άτομα».