Βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση, στο παλαιό δημαρχείο Δραπετσώνας, οι πέντε καλύτερες ιδέες των μελετητικών γραφείων που πήραν μέρος στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, για την ανάπλαση των 640 στεμμάτων πρώην λιμενοβιομηχανικής περιοχής των «Λιπασμάτων». Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με το ποσό των 100.000 ευρώ και αφορά στην ανάπλαση ολόκληρης της έκτασης.
«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή, αφού μιλάμε για έναν πλούτο ιδεών, απόψεων, προτάσεων που δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει ιδέες και στοιχεία, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια, στη μελέτη ενός έργου που θα εκτελέσει διαδοχικά σε βάθος χρόνου» δήλωσε ο αντιπεριφειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Μιλώντας για το επόμενο βήμα, ο κ. Γαβρίλης εξηγεί πως αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των άλλων οικοπέδων, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, η Περιφέρεια, όπως ανέφερε ο αντιπεριφειάρχης, δηλώνει τη βούλησή της και έχει δεσμεύσει γι’ αυτό τον σκοπό 18.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό, από ιδίους πόρους, ώστε να προχωρήσει στην εξαγορά και την απαλλοτρίωση των χώρων προκειμένου η ανάπλαση των «Λιπασμάτων», να προχωρήσει σε σύντομο χρόνο.
«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο και νομίζω πολύ σύντομα θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα» αναφέρει ο αντιπεριφειάρχης Πειραιά. Και προσθέτει: «Αυτός ο χώρος διεκδικείται από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, προκειμένου να πετύχουμε ένα περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε μια περιοχή που έχει υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική «ήττα» και είναι η περιοχή εκείνη που εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά δημόσιου χώρου και πρασίνου ανά πολίτη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και απ’ όλη την Ευρώπη».
O δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος εξήγησε πως το επόμενο βήμα, μετά από αυτές τις ιδέες που ακούστηκαν στην παρουσίαση, είναι να μπολιαστούν και με τις ιδέες των ανθρώπων της πόλης και για πρώτη φορά να υπάρξει ένα σχέδιο που θα αξιοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, «για μία έκταση που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε πληγή για την πόλη και που σήμερα μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για την πόλη και νέα διέξοδο». Και πρόσθεσε: «σε αυτή την κατεύθυνση εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει καθώς έχουμε παραδώσει στον κόσμο ένα κομμάτι της περιοχής, που το χαίρεται».
Σημειώνεται ότι στην παραχωρηθείσα έκταση του παραλιακού μετώπου πραγματοποιούνται από τον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας σημαντικές σε έκταση και σημασία παρεμβάσεις, με νέες ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού κι αναψυχής που ξαναζωντανεύουν τη σχέση της πόλης με το χώρο των Λιπασμάτων.
Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες των άλλων οικοπέδων ο κ. Βρεττάκος αναφέρει: «θα πρέπει να σεβαστούν ότι βρέθηκαν με ιδιοκτησίες που δεν τους ανήκαν, ούτε τις πλήρωσαν για να βρεθούν στα χέρια τους. Οι ιδιοκτήτες γης άφηναν επί 19 χρόνια αναξιοποίητο έναν θησαυρό, χωρίς να δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή ακόμα και για δικό τους όφελος. Πιστεύω να βρούμε αυτιά που θα θέλουν να ακούν, ότι το παν σε αυτή την υπόθεση δεν είναι το κέρδος. Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, χαρακτήρισε την περιοχή των «Λιπασμάτων», ως μία από τις σημαντικότερες περιοχές του Πειραιά.
«Ακούσαμε τις ιδέες για την ανάπλαση της περιοχής και εύχομαι με τη στήριξη όλων, να έρθει όλο το οικόπεδο στους πολίτες, τους δημότες, τους επισκέπτες, τους τουρίστες. Είναι ιδέες και όραμα και πρέπει να έχει όλος ο Πειραιάς όραμα, αφού όλοι μας κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και να τον αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε ο κ. Μώραλης.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 21 μελετητικά γραφεία, όπου κλήθηκαν να διατυπώσουν ιδέες για την ανάπλαση, την αναβάθμιση και την αξιοποίηση της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πόλος ήπιων χρήσεων πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής με υπερτοπική επιρροή.
Ιδιαίτερα, επισημάνθηκε η ανάγκη οι μελέτες να εξασφαλίζουν σημαντικούς αδόμητους χώρους για κοινόχρηστες χρήσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η συνέχεια και η επικοινωνία μεταξύ της πόλης και του παραλιακού μετώπου. Ακόμα, έχει ληφθεί υπόψη και το θέμα της προστασίας, προβολής, ανάδειξης και επανάχρησης των κτιρίων του εργοστασίου που έχουν χαρακτηριστεί ως νεότερα μνημεία.
Ο πρόεδρος της επιτροπής για τον διαγωνισμό, Αναστάσιος Παπαϊωάννου, καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην ομιλία του, έκανε λόγο για «κατάθεση ψυχής» όλων των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν πολύ ενδιαφέρουσες και διαφορετικές ιδέες. Ο κ. Παπαϊωάννου συνεχάρη όμως και τους αγωνοθέτες (Περιφέρεια Αττικής και δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας), οι οποίοι επέλεξαν τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, του σημαντικού αυτού θεσμού, που σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί κάποιος να προσεγγίσει την αρχιτεκτονική αλλά και να συμμετάσχουν νέοι αρχιτέκτονες.
Συμβολικά μιλώντας, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι «σήμερα γκρεμίζονται κάποιοι τοίχοι. Αυτή η περιοχή ήταν πάντα αποκομμένη από τη ζωή της πόλης και των κατοίκων και αυτή είναι μια ιστορική απόφαση καθώς μια περιοχή αποδίδεται και πάλι στους κατοίκους με πρόσβαση στη θάλασσα, το φυσικό τοπία και τη θέα στο Σαρωνικό».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Λαμπρίδης- γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, ο Θοδωρής Δρίτσας- πρώην υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Α Πειραιά, η Ελένη Σταματάκη-βουλευτής Α Πειραιά, η Εύη Καρακώστα- βουλευτής Β Πειραιά, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και ένας μεγάλος αριθμός από νομαρχιακούς, δημοτικούς συμβούλους και προέδρους φορέων και συλλογικοτήτων.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ