diakopes2505Αισιοδοξία από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αλλά και από την ύπαρξη θετικότερων μηνυμάτων για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται ότι αντλούν οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος NGBI-500 να παρουσιάζει τον Μάιο σταθεροποιητικές τάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών “Interview”, που καταρτίζει τον δείκτη βάσει δείγματος 500 επιχειρήσεων, η παραμονή του NBGI-500 στα ίδια, σχεδόν, επίπεδα με τον Απρίλιο καταδεικνύει πως είναι διατηρήσιμη η άνοδος, την οποία κατέγραψε το τελευταίο τετράμηνο.

Ενδεικτικό της βελτίωσης είναι το γεγονός ότι από το -49 τον Ιανουάριο, ο δείκτης βρέθηκε στο -14 τον Απρίλιο. Ωστόσο, προσθέτουν οι αναλυτές, για να κινηθεί ο δείκτης σε υψηλότερα επίπεδα θα χρειαστούν πιο απτά δείγματα βελτίωσης της κατάστασης.

Αναλυτικότερα, το 15% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την κατάσταση της επιχείρησής τους ως καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 16% τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, στο 40% παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 45%, έναντι 43% τον Απρίλιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 29% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, σε σχέση με 32% τον Απρίλιο.

Στασιμότητα προβλέπει το 42% (38% τον Απρίλιο) και βελτίωση το 29% (30%).

kerdos