touristeshrakleio0905Η ρωσική «τουριστική βιομηχανία» χτυπήθηκε από μια κρίση – αστραπή. Σε τρεις εβδομάδες, χρεοκόπησαν οκτώ tour operators, με αποτέλεσμα να υποστούν πρωτοφανή ταλαιπωρία περίπου 100 χιλιάδες ρώσοι τουρίστες. Μερικοί απ’ αυτούς, δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι κύριες αιτίες της κρίσης αποδίδονται σε οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, καθώς και στις επιπτώσεις των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού της Ρωσίας «Rostourism» (ρωσικός ΕΟΤ), σήμερα, εξαιτίας του «λουκέτου» ορισμένων τουριστικών πρακτορείων, βρίσκονται μετέωροι στο εξωτερικό περίπου έξι χιλιάδες τουρίστες (στην αρχή της κρίσης, ήταν 25.000). Η κατάρρευση της τουριστικής αγοράς είναι συγκρίσιμη σε μέγεθος με την αντίστοιχη κρίση που «χτύπησε» τον κλάδο το 2009 (ένα χρόνο μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε και τη Ρωσία), που ήταν μια από τις πιο αποτυχημένες σεζόν στην ιστορία της ρωσικής τουριστικής βιομηχανίας.

«Λαβύρινθος» στα ελληνικά νησιά
Φέτος, το κύμα των πτωχεύσεων άρχισε στο μέσον Ιουλίου, όταν ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας ενός από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους tour operators στη Ρωσία, της εταιρείας «Neva». Το τουριστικό πρακτορείο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, εξυπηρετούσε περισσότερους από 720 χιλιάδες τουρίστες ετησίως με δικές του πτήσεις charter, στους περισσότερους από τους πιο δημοφιλείς παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Κατά την κήρυξη της πτώχευσής της, η εταιρεία είχε στείλει σε διακοπές στο εξωτερικό, 7.000 άτομα. Η κρίση κορυφώθηκε όταν κατέρρευσε η εταιρεία «Labirint», που επηρέασε άμεσα περίπου 60.000 τουρίστες, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονταν σε διακοπές στα ελληνικά νησιά.
gr.rbth.com