Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και όλα δείχνουν ότι φέτος η «βαριά βιομηχανία» της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει για πολλοστή φορά το μεγάλο πρόβλημα των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας.
Οι εργοδότες του τουρισμού βλέπουν, πλέον, μπροστά στα μάτια τους την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς οι κενές θέσεις σε αυτούς τους κρίσιμους για την ελληνική οικονομία τομείς, ανέρχονται σε 80.000.
Αυτό το τεράστιο νούμερο κενών θέσεων υπολογίζει πώς θα υπάρξει στις επιχειρήσεις του κλάδου επισιτισμού – τουρισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), η οποία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενόψει της θερινής σεζόν και των αυξημένων αφίξεων των τουριστών στη χώρα μας.
Οι μεγάλες ελλείψεις εργαζόμενων σε κομβικές θέσεις και ειδικότητες είναι «ανοιχτή πληγή» αλλά και απειλή για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα μπορέσουν να προσφέρουν οι επιχειρήσεις. Οι στρεβλώσεις και η εποχικότητα στα επαγγέλματα εστίασης και τουρισμού έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αλλά και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), από τις 80.000 θέσεις παραμένουν κενές, οι 53.000 αφορούν στα ξενοδοχεία και οι 30.000 στην εστίαση.
«Καλούμε την πολιτεία και τους εργοδότες να αναλάβουν ευθύνες, πριν γίνουμε διεθνώς ρεζίλι»
«Αντιλαμβάνεται κανείς πως οι υπηρεσίες που θα παρέχουμε φέτος θα είναι δυσανάλογες με το αντίτιμο που θα πληρώσουν οι επισκέπτες μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως φέτος η χώρα μας θα είναι πιο ακριβή κατά σχεδόν 30%. Η εντατικοποίηση της δουλειάς όσων θα εργαστούν φέτος θα χτυπήσει κόκκινο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ.
Παράλληλα, η ΠΟΕΕΤ αναφέρει στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποφευχθεί η φυγή των εργαζομένων από τον κλάδο, οι οποίοι είναι:
Η επαναφορά της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα.
Η επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία όπως ίσχυε 10ετίες.
Η υπαγωγή των γυναικών εποχικά εργαζομένων στο επίδομα μητρότητας όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εργαζόμενες στην χώρα μας.
Η πιστή τήρηση των κλαδικών συμβάσεων και αναπροσαρμογή των μισθών προς τα πάνω.
Tέλος, η ΠΟΕΕΤ καλεί την πολιτεία καθώς και τους εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους «πριν γίνουμε διεθνώς ρεζίλι» και συμπληρώνει ότι «με τα καθαρά ετήσια έσοδα 7.100 δεν μπορεί να ζήσει κανένας».