Σύνταξη: tourismtoday.gr

Να υιοθετήσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του χώρου Σένγκεν το πρόγραμμα Imserso, για επιδοτούμενες διακοπές σε ηλικιωμένους (senior), προτείνει η Ισπανία. 

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρότεινε στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τη δημιουργία ενός Προγράμματος Τουρισμού Ηλικιωμένων (Senior Tourism Program), σύμφωνα με το μοντέλο του Imserso το οποίο θα τονώνει την τουριστική βιομηχανία στο σύνολο της και θα συμβάλει στην ανάκαμψη του κλάδου στις χώρες μέλη.

Το ισπανικό πρόγραμμα διακοπών αφορά συνταξιούχους που είναι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας. Στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Παράλληλα δίνει λύση στα προβλήματα απασχόλησης στον τουριστικό τομέα της χώρας κατά τη χαμηλή περίοδο.

Εκτός από τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών αίτηση δικαιούχοι στο πρόγραμμα Imserso, είναι επίσης, άτομα άνω των 55 ετών που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας και άτομα άνω των 60 ετών με πρόωρη σύνταξη ή σύνταξη αναπηρίας.

Διακοπές Imserso από 120 ευρώ για τέσσερις ημέρες

Οι Ισπανοί δικαιούχοι του Imserso, απολαμβάνουν φθηνότερες διακοπές την περίοδο εκτός αιχμής, από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, στην ηπειρωτική Πορτογαλία, στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά.

Το κόστος διακοπών είναι από 120 ευρώ (για τέσσερις ημέρες) έως 400 ευρώ (για δέκα ημέρες) και στην τιμή περιλαμβάνονται όλες τις υπηρεσίες, όπως μεταφορές, διαμονή και του φαγητό.

Η επιτυχία του προγράμματος στην Ισπανία, ήταν η αφορμή να το προωθήσουν οι τουριστικές αρχές της χώρας στην ΕΕ ώστε να υιοθετηθεί, σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο υφυπουργός Τουρισμού της Ισπανίας Fernando Valdes αποκάλυψε ότι «οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 21% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ και ξοδεύουν περίπου το 5,6% του εισοδήματος τους στον τουρισμό.»

Όπως υπογράμμισε «ο τουρισμός πρέπει να γίνει ένας νέος πυλώνας της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Αυτό, χωρίς αμφιβολία είναι θεμελιώδες μπροστά στις αβεβαιότητες που υποφέρουμε εδώ και χρόνια και που πιθανότατα θα συνεχίσουν και στο μέλλον.

Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους κοινοτικούς πόρους εάν θέλουμε να παρέχουμε στον Τουρισμό μας τα εργαλεία για να τον μετατρέψουμε σε έναν πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, ψηφιακό και ως εκ τούτου, ανθεκτικό τομέα.»