Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η πόλη Έβορα στην Πορτογαλία θα αρχίσει να χρεώνει τουριστικό φόρο σε διανυκτερεύσεις στις αρχές του 2025, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Carlos Pindo de Sa.

Αυτή η απόφαση συνεχίζει μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2019, αλλά σταμάτησε λόγω της πανδημίας στα μέσα του 2020.

Τα έσοδα από τον φόρο προορίζονται να βοηθήσουν στην κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων, την τουριστική προώθηση και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ηδη, η πρόταση είναι σε δημόσιο διάλογο με φορείς, πριν σταλεί στο συμβούλιο του δήμου που θα συνεδριάσει τον Δεκέμβριο και εάν εγκριθεί, θα σταλεί στη δημοτική συνέλευση.

«Θα ήθελα να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τον Δεκέμβριο ώστε εάν εγκριθεί, ο τουριστικός φόρος να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο δήμαρχος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Σημειώνοντας ότι «ο τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της τοπικής οικονομίας», ο δήμαρχος τόνισε ότι η τουριστική πίεση «σημαίνει σημαντική αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων και επιπτώσεις σε δημόσιους χώρους».

Από τον φόρο θα εξαιρούνται οι ταξιδιώτες για νοσηλεία σε νοσοκομεία, μέλη αθλητικών συλλόγων ή μη κερδοσκοπικών σωματείων και τουρίστες που διαμένουν για περισσότερες από δύο ή τρεις ημέρες.