Είμαστε η χώρα των σερβιτόρων και των πωλητών. Αυτό το ξέραμε, το « διέγνωσε» όμως και επιστημονικά ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών Εργασίας στην ετήσια έκθεσή του.
Τα επαγγέλματα που βρίσκονται στην πρώτη τετράδα των επαγγελμάτων της ζήτησης στην ελληνική επικράτεια την περίοδο 2013-2017 είναι οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι και οι του βοηθοί παρασκευής τροφίμων.
Το 1/4 των εργαζόμενων είναι συγκεντρωμένο σε μόνο τρία επαγγέλματα: πωλητές σε καταστήματα, απασχολούμενοι στις καλλιέργειες κηπευτικών και φυτειών και υπάλληλοι γενικών καθηκόντων. Ακολουθούν οι βοηθοί λογιστών και οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών.
Ο πιο «δυναμικός» κλάδος οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα είναι φυσικά η Εστίαση και ακολουθούν τα ξενοδοχεία κα τα τουριστικά καταλύματα. Δραστηριότητες που έχουν «γκελ» στην αγορά είναι επίσης οι καλλιέργειες, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, καθώς οι αθλητικές δραστηριότητες, κλάδος που κινήθηκε ανοδικά τα τελευταία χρόνια.
Ο κλάδος της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές τηλεπικοινωνίες) από την άλλη πλευρά που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασίας ,δεν απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζόμενων.
Η έκθεση για το 2018 παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εργασίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού αποτυπώνει επίσης την αυξητική τάση των θέσεων εργασίας από το 2014 μέχρι σήμερα. Οι μήνες με τις περισσότερες προσλήψεις είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος λόγω της τουριστικής περιόδου ενώ ο μήνας με τις περισσότερες απολύσεις – αποχωρήσεις είναι ο Οκτώβριος.
Οι υπάλληλοι γραφείου, οι απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, οι πωλητές και ασκούντες συναφή επαγγέλματα είναι οι τρεις κατηγορίες με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας για τα έτη 2014 έως 2017. Αντίστοιχα, οι δραστηριότητες της εστίασης διαθέτουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας με αυξημένη ωστόσο επισφάλεια ως προς τις εργασιακές συνθήκες- εποχικότητα κλπ. Το λιανικό εμπόριο είναι ο αμέσως επόμενος κλάδος.
Νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων παρουσιάζουν όλες οι Περιφέρειες, ακόμη και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας μισθωτών ιδιωτικού δικαίου, κατά 7.285 περισσότερες από το 2016. Ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων, μετά τη σημαντική μείωση του από το 2008 μέχρι και το 2013, εμφανίζει σταθερή αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2014 και μετά.
Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι μισές νέες θέσεις εργασίας αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Το πλήθος των απασχολούμενων με μερική απασχόληση διπλασιάστηκε από το 2001 έως το 2017 ενώ μετά ακολούθησε μικρή πτωτική πορεία. Η ανεργία καταγράφει μικρή κάμψη αλλά ιδιαίτερα η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Στις περιφέρειες που η απασχόληση στον τουρισμό είναι έντονη, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι σημαντικά χαμηλότερο (Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου 11,94%, Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων 13,78%, Περιφέρεια Κρήτης 23,29%) σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη «αντιπροσώπευση» στην ανεργία είναι αυτή των 35-49 ετών (39,19%). Σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο σύνολο της χώρας παρουσιάζουν μείωση από το 2014 έως το 2015, ενώ το 2016 σημειώνεται αύξηση αν και οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις ιδρύονται με τη μορφή ΙΚΕ.
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου τόνισε στην ομιλία της ότι στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει της δυναμικές που αναπτύσσονται στην αγορά εργασίας ώστε τα προγράμματα που εκπονούνται να είναι περισσότερο στοχευμένα και να έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα,.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νάσος Ηλιόπουλος στο επιστημονικό στοιχείο που κατατίθεται στην έκθεση του Μηχανισμού, και αποδεικνύει ότι «οι επιχειρήσεις, οι τομείς και οι κλάδοι που επενδύουν στην καινοτομία και στην υψηλή εξειδίκευση, έχουν την τάση να δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες»
Όπως τόνισε αυτό το στοιχείο αποτελεί οδηγό στην σχεδίαση των τελευταίων προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας που ανακοινώθηκαν προ ημερών, με χρονικό ορίζοντα το Α’ τρίμηνο του 2019.
«Επιλέξαμε να εστιάσουμε στα προγράμματα που στοχεύουν σε νέους επιστήμονες- ανέφερε ο υφυπουργός – σε ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση, όχι γιατί θεωρούμε πως ένας νέος άνεργος επιστήμονας πρέπει να έχει προτεραιότητα απέναντι σε άλλες κατηγορίες ανέργων, αλλά γιατί μακροπρόθεσμα η σύζευξη των νέων επιστημόνων με την παραγωγή λειτουργεί ως καταλύτης για την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε μέσα στη κρίση, και με την φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ήταν και η μακροχρόνια παγίδευση της παραγωγής σε ένα μοντέλο χαμηλής εξειδίκευσης».