Με τον τίτλο «Τουρισμός και μελλοντική ενέργεια : Ξεκλειδώνοντας τις ευκαιρίες για ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», οι ηγέτες της βιομηχανίας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν της Αστάνα για να συζητήσουν τη συμβολή του τουριστικού τομέα στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το συνέδριο ήταν μια κοινή πρωτοβουλία της Astana EXPO 2017 και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Καζακστάν.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιώσιμου Τουρισμού για την Ανάπτυξη και στόχος του ήταν η προώθηση της δέσμευσης του τουριστικού τομέα στην παγκόσμια ατζέντα για την αλλαγή του κλίματος.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν μέτρα για τη μείωση στις μεταφορές, τη στέγαση και τους προορισμούς στο πλαίσιο των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης – ειδικότερα του στόχου 8 (αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη) του στόχου 12 (υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή) και του στόχου 13 (κλιματική δράση).

“Ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους οικονομικούς τομείς σήμερα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 7% των παγκόσμιων εξαγωγών και 1 στις 10 θέσεις εργασίας. Αλλά με την ανάπτυξη έρχεται και η ευθύνη καθώς εργαζόμαστε για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για έναν λαό και έναν πλανήτη ευημερίας και ειρήνης “, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Taleb Rifai.

“Ο τουρισμός εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 5% των παγκόσμιων ατμοσφαιρικών εκπομπών CO2. Πρέπει να προχωρήσουμε προς μια αληθινά πράσινη τουριστική οικονομία όπου η ανάπτυξη αποσυνδέεται από την περιβαλλοντική ή πολιτισμική υποβάθμιση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

“Για το Καζακστάν ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα. Είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και σκοπεύουμε να αυξήσουμε το μερίδιο του ΑΕΠ από 1% σε 8% μέχρι το 2025 “, δήλωσε ο Ασκαρ Μαμίν, Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Καζακστάν, ο οποίος ζήτησε την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την οικοδόμηση ενός τομέα βιώσιμου τουρισμού.

Η καταπολέμηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ενεργειακή απόδοση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι βιώσιμες πρακτικές υπογραμμίστηκαν ως βασικές για τη διασφάλιση της συμβολής του τουρισμού στη συμφωνία του Παρισιού. Η διάσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει:

  1. Διασφάλιση της δέσμευσης όλων των φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας)
  2. Ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγιών σε τοπικό επίπεδο (πόλεις και προορισμοί)
  3. Ενίσχυση της γνώσης σχετικά με τον τρόπο αλλαγής των προτύπων χρήσης ενέργειας για τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών
  4. Προχωράμε προς μια πράσινη οικονομία όπου η ανάπτυξη αποσυνδέεται από τη χρήση των φυσικών πόρων και δημιουργεί πράσινες εργασίες
  5. Καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος σε όλη την αλυσίδα του τουρισμού (μεταφορά προς και εντός των προορισμών, Βιομηχανίες και δραστηριότητες φιλοξενίας)
  6. Βελτίωση της μέτρησης για καλύτερη διαχείριση σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο
  7. Προσαρμογή και γρήγορη αντιμετώπιση γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μια μόνο λύση για όλα.
  8. Συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινοτήτων, του προσωπικού και των τουριστών και διασφάλιση των προτερημάτων του μειωμένου διοξειδίου του άνθρακα σε όλους.
  9.  Δημιουργία δεσμών με άλλους τομείς
  10. Ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ειδικά για τις γυναίκες και τη νεολαία