taipedΞεμπλοκάρει ο διαγωνισμός για την πώληση των 28 ακινήτων του Δημοσίου με sale and lease back έναντι 261,3 εκατ. ευρώ μετά την ανατροπή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από άλλο τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου. Τελικά έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βάσει της οποίας η συμφωνία πώλησης των 28 κρατικών ακινήτων στις Eurobank Properties και Εθνική Πανγαία δεν είναι έγκυρη.

Τότε οι δικαστές είχαν εγείρει σοβαρές ενστάσεις για σειρά από ζητήματα που αφορούσαν τον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος φέρνει στα κρατικά ταμεία 261,3 εκατ. ευρώ. Πλέον, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί και τυπικά και τα 28 ακίνητα (μεταξύ των οποίων κτίρια υπουργείων, η ΓΑΔΑ κ.λπ.) θα περάσουν στον έλεγχο των Eurobank Properties και Εθνικής Πανγαία. Σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη στο Χ.Α., επενδυτική εταιρεία ακινήτων του ομίλου Eurobank, επισημαίνει ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο βάσει νεότερης απόφασής του επιτρέπει υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων τροποποιήσεων στο μισθωτήριο συμβόλαιο, την ολοκλήρωση της απόκτησης του χαρτοφυλακίου των 14 sale and lease back ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ. Κατόπιν τούτων, η συναλλαγή ύψους 145,81 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τυπικά στο προσεχές διάστημα». Τα υπόλοιπα 115,5 εκατ. ευρώ αφορούν στο τίμημα που έδωσε η Εθνική Πανγαία για τα υπόλοιπα 14 κτίρια.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από μερικές εβδομάδες είχε θέσει θέμα παράβασης των αρχών της διαφάνειας, καθώς μετείχαν σε όλα τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ οι εταιρείες NBG Securities και Eurobank Equities Investment Firm ΑΕ, θυγατρικές και απολύτως ελεγχόμενες από τους ομίλους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Eurobank Εργασίας. Επίσης, το Ε.Σ. τόνιζε ότι δεν υπάρχουν επαρκώς αιτιολογημένα στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι σχεδιαζόμενη συναλλαγή είναι επωφελής και συμφέρουσα για το Δημόσιο.

imerisia