aerodromiokastelli1811Στον … αέρα φαίνεται ότι θα πέσει φέτος το καλοκαίρι η αυξημένη τουριστική κίνηση προς την Κρήτη μια και το δεύτερο αεροδρόμιο της χώρας από πλευρά αεροπορικής κίνησης, αυτό του Ηρακλείου της Κρήτης, παρουσιάζει σημαντικά κενά στις υποδομές.

Το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» είναι πλέον οριακό και οι απαραίτητες παρεμβάσεις δεν έγιναν ποτέ μια και τα σχέδια για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι «επισκίασαν» το παλιό αεροδρόμιο το οποίο ωστόσο θα εξυπηρετεί και φέτος το καλοκαίρι την τουριστική κίνηση της Κρήτης.

Πέρυσι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου εξυπηρέτησε περίπου 5,8 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ για φέτος αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματιστεί οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Στελέχη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας υποστηρίζουν ότι τα έργα εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου είναι ανάγκη να προχωρήσουν για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού ωστόσο δεν έχει προγραμματιστεί καμιά δημοπράτηση.

Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα χωρητικότητας του «Νίκος Καζαντζάκης» δεν αφορά μόνο τις υποδομές για τους επιβάτες αλλά και για τα αεροσκάφη καθώς δεν υπάρχουν χώροι για την στάθμευσή ή τους. Παράλληλα τα έσοδα του αεροδρομίου μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις τόσο στις αίθουσες επιβατών όσο και στην πίστα του αεροδρομίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Αύγουστο του 2013 ο αερολιμένας «Νίκος Καζαντζάκης» δέχθηκε περισσότερους από 1,150 εκατομμύριο επιβάτες, με την συντριπτική πλειοψηφία της κίνησης, πάνω από 1.050.000 επιβάτες, να προέρχεται από το εξωτερικό. Μάλιστα τον συγκεκριμένο μήνα καθημερινά το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε 11 πτήσεις στη γραμμή Ηράκλειο – Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν γίνει διαγωνισμός ο οποίος όμως κατέληξε άγονος μια και ήδη είχε ανακοινωθεί η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Μαρία Μόσχου

imerisia