thriskeutikos-tourismos1Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 τα εγκαίνια του δεύτερου μέρους της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Ιστορικός Θρησκευτικός Τουρισμός» και η προβολή των μοναστηριακών προϊόντων στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης στο ξενοδοχείο «Ερμής», υπό την Αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και με την συνεργασία του δήμου Αγίου Νικολάου. Χορηγοί της έκθεσης είναι Mhotels, ΟΤΕ-Cosmote.

Τη διοργάνωση των εγκαινίων είχε αναλάβει το κρητικό επιχειρηματικό περιοδικό «Ην-Ων» με συντονίστρια την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ. Δήμητρα Γκαλονάκη. Πρώτη ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Δημοτική Σύμβουλος εντεταλμένη για θέματα τουρισμού η κ. Μαρία Καφετζάκη. Στη συνέχεια μίλησε για την Ιερά Μονή Κρεμαστών η Γερόντισσα Χρυσοστομία η οποία επισήμανε στην ομιλία της την ιστορική διαδρομή της μονής.

Η Γερόντισσα είπε χαρακτηριστικά «οι Οθωμανοί κτύπησαν το μοναστήρι γιατί κατάλαβαν ότι το ράσο ήταν φλάμπουρο». Τρίτος κατά σειρά ομιλητής ήταν ο Πατέρας Φιλάρετος της Ιερά Μονής Φανερωμένης. Ο Πατέρας εκπροσωπούσε την Ιερά Μονή Φανερωμένης, την Ιερά Μονή Τοπλού και την Ιερά Μονή Εξακουστής.

Αναφέρθηκε στην ιστορία της μονής όπου την περίοδο των Ενετών κατακτητών έγινε η πρώτη εθνοσυνέλευση για την απελευθέρωση από τους Ενετούς όπου συμμετείχε και ο καπετάνιος Ρεθεμνιώτης Καλλέργης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η συμμετοχή των μοναστηριών στα βιολογικά προϊόντα και εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει βραβευθεί το λευκό κρασί της μονής Τοπλού.

Στην έκθεση εκτός από τις φωτογραφίες θα εκτίθενται και μοναστηριακά προϊόντα ενώ θα είναι ανοικτή από τις 9 το πρωί έως στις 2:30 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα έως στις 8:30 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

cretalive