Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο οι δύο μεγαλύτερες αγορές-πηγές.

Αβεβαιότητα για τον εξερχόμενο ρωσικό τουρισμό.

Συνεχίζεται η θετική τάση ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, σύμφωνα με μελέτη για τον αντίκτυπο των ξένων τουριστών, Ευρωπαίων και μη, στην Ευρώπη που δημοσίευσε η ITB Berlin.

 Σύμφωνα με την έρευνα, από 8 χώρες προέκυψε σχεδόν το 50% του συνόλου των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη το 2013. Η Γερμανία, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η μεγαλύτερη αγορά πηγή, συνεισφέροντας κατά 14% στο σύνολο των ευρωπαϊκών διεθνών αφίξεων, ενώ ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με 9%. Και οι δύο χώρες-πηγές έδειξαν μετριοπαθή μονοψήφια αύξηση, με τον αριθμό των Γερμανών τουριστών στην Ευρώπη να σημειώνει μόλις 1,5% άνοδο.

Αντίθετα, η Ρωσία, που αναδείχθηκε τρίτη στις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές-πηγές για την Ευρώπη, κατέγραψε δυναμική αύξηση κατά 13%, σε σχέση με το 6% το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, επισημαίνει η έρευνα, μένει να αποδειχθεί εάν θα διατηρηθεί αυτή η θέση και το 2014, λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης.

Την τέταρτη θέση κατέλαβε η Γαλλία, ενώ ακολούθησε η Ολλανδία και η Ιταλία. Η μελέτη επίσης σχολίασε ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον συγκριτικά μικρό πληθυσμό της, η ολλανδική συνεισφορά στις διεθνείς αφίξεις είναι αξιοσημείωτη. Στην έβδομη θέση βρέθηκε η πρώτη μη ευρωπαϊκή αγορά, οι ΗΠΑ, από την οποία το μερίδιο των διεθνών αφίξεων αυξήθηκε σημαντικά το 2013. Τέλος, στην όγδοη θέση βρέθηκαν οι Κινέζοι τουρίστες, ο αριθμός των οποίων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 23% το περασμένο έτος, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί μόλις το 1,5% του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Μελλοντικά, η μελέτη προβλέπει ότι οι διεθνείς ευρωπαϊκές αφίξεις θα αυξηθούν κατά περίπου 3,8% από το 2013 έως το 2016. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν οι δύο κορυφαίες αγορές, ενώ και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Περίπου το 27% του συνόλου των ξένων επισκεπτών στην Ευρώπη αναμένεται να έρθει από τις τρεις αυτές χώρες. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και η κινεζική αγορά προβλέπεται να σημειώσει σημαντική άνοδο.

Τέλος, η μελέτη αποκάλυψε τις σημαντικές διαφορές μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώοης. Τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες επισκέπτονται κυρίως τουρίστες από τις ίδιες αγορές προέλευσης, ενώ οι βόρειες χώρες αναμένεται να υποδεχθούν περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες. Επιπρόσθετα, μέσα στα επόμενα χρόνια η πλειοψηφία των τουριστών στη Νότια Ευρώπη προβλέπεται ότι θα προέλθει από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.