της Εύας Οικονομάκη

Προς αξιοποίηση αναμένεται να βγουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο 16 «χακί» ακίνητα. Τις προηγούμενες ημέρες το Συμβούλιο Αμυνας ενέκρινε τους νέους όρους βάσει των οποίων πρόκειται να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκονται τα ακίνητα. Παράλληλα, προχωρά στην ωρίμανση κι άλλων ακινήτων-φιλέτων, όπως το νεοκλασικό στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας που έχει προσελκύσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Στη λίστα με τα ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα περιλαμβάνονται πρώην στρατόπεδα, οικόπεδα-φιλέτα, νοσοκομεία, αγροτεμάχια και αστικά ακίνητα που βρίσκονται σε προνομιακή τοποθεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τη μίσθωση των 16 ακινήτων, τα έσοδα της ΥΠΑΑΠΕΔ μπορούν να ενισχυθούν με περίπου 1,6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στο στάδιο της ωρίμανσης βρίσκονται δύο ακόμη αστικά ακίνητα στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα έχουν εγκριθεί οι όροι για την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών. Πρόκειται για το διατηρητέο επί της οδού Ακαδημίας 31 στο κέντρο της Αθήνας και ένα οκταώροφο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Σωκράτους 51.

Τα δύο «φιλέτα»

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης των 318 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Πέρδικα της Αίγινας, ένα από τα «φιλέτα» που διαθέτει στο portfolio της η ΥΠΑΑΠΕΔ. Με βάση τους νέους όρους, το ακίνητο θα εκμισθωθεί για 60 χρόνια, με την τιμή εκκίνησης του μηνιαίου μισθώματος να προσδιορίζεται στα 62.500 ευρώ.

Το «χακί» ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, με την ΥΠΑΑΠΕΔ να στοχεύει στην τουριστική αξιοποίηση της έκτασης σε συνδυασμό με τη δημιουργία θεματικού πάρκου και πολιτιστικού κέντρου. Το συγκεκριμένο οικόπεδο, μάλιστα, πληροί τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο ήπιας χρήσης, αποτελούμενο από θεματικά πάρκα, ιδιωτικές κατοικίες, ακόμη και πολυτελές κάμπινγκ (glamping). Σημαντικό πλεονέκτημα για την εκμετάλλευση του εν λόγω ακινήτου είναι η δυνατότητα που έχει να ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και να προχωρήσει η εκμετάλλευσή του με όρους fast track.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθεί ο αντίστοιχος διαγωνισμός για τη μίσθωση του ΚΛΑΠ Μεθάνων, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που εγκρίθηκαν, η τιμή εκκίνησης για το μηνιαίο μίσθωμα για το οικόπεδο των 3.305 τ.μ. που διαθέτει 2 κτίρια συνολικού εμβαδού 2.522 τ.μ. διαμορφώνεται στα 9.200 ευρώ, ενώ δίνεται στον μισθωτή το περιθώριο περαιτέρω οικοδόμησης. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 30 έτη με δικαίωμα παράτασης για 10 επιπλέον χρόνια.

Ενδιαφέρον να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο asset έχουν εκδηλώσει στο παρελθόν Ελληνες επιχειρηματίες και Τσέχοι επενδυτές. Πρόθεση των Τσέχων, μάλιστα, ήταν η αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου, με στόχο τη μετατροπή του σε λουτρόπολη, αντίστοιχου βεληνεκούς με την παγκοσμίως φημισμένη λουτρόπολη στη δυτική Τσεχία, Κάρλοβι Βάρι.

Το ακίνητο της Καλλιθέας

Ενας ακόμη διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και αφορά την αξιοποίηση ενός εξαώροφου κτιρίου στην Καλλιθέα, επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου 156. Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί εκ νέου στα 192.000 ευρώ ετησίως (16.000 ευρώ μηνιαίως).

Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης προσδιορίζεται σε 20 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10.

Δύο οικόπεδα στις Σέρρες

Στα προς αξιοποίηση ακίνητα συμπεριελήφθησαν δύο ακόμη αγροτεμάχια στις Σέρρες. Το Στρατόπεδο Μανασή, που βρίσκεται στο Παλαιόκαστρο Σερρών, αναμένεται να βγει προς εκμετάλλευση, με την αρχική τιμή εκκίνησης του μηνιαίου μισθώματος να έχει οριστεί στα 1.500 ευρώ. Το ακίνητο θα μισθωθεί για 40+10 έτη και, με βάση τους όρους του διαγωνισμού, στο οικόπεδο μπορεί να αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων, μονάδα αγροτουρισμού ή να χρησιμοποιηθεί για απλή καλλιέργεια.

Για αγροκαλλιέργεια διατίθεται και τμήμα του Στρατοπέδου Βασιλειάδη, εμβαδού 89.500 τ.μ., στη Ροδόπολη Σερρών. Η τιμή εκκίνησης για το μηνιαίο μίσθωμα έχει προσδιοριστεί στα 200 ευρώ και το ακίνητο θα μισθωθεί για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για 5 ακόμη χρόνια.

Οι υπόλοιποι διαγωνισμοί που αναμένεται να προκηρυχθούν αφορούν τα τέσσερα διαμερίσματα που βρίσκονται σε κτίριο της οδού Ακαδημίας 27Α στο κέντρο της Αθήνας, το πρώην Στρατόπεδο «Παπαποστόλου» στον Καραβόμυλο Στυλίδας, το πρώην το «Πρώην Στρατολογικό Γραφείο Δράμας», το ακίνητο της Θεμιστοκλέους 62 και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, το πρώην στρατόπεδο «Αποθήκες Πυρομαχικών Αμπελοκήπων», στον Δήμο Ορέστιδος, της Καστοριάς, το 409 Πρώην Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών (στρατόπεδο Χριστιά), το ακίνητο πρώην «ΛΑΦ (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς) Αριδαίας», που βρίσκεται στον Δήμο Αλμωπίας, και το πρώην στρατόπεδο «Φωστηρίδη» στη Δράμα.