Ο προσβάσιμος τουρισμός κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού εμπνευσμένο από την ανάγκη για παροχή σε προορισμούς, προϊόντα και υπηρεσίες προσιτές σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την αναπηρία.
Κι ενώ ο αριθμός των προορισμών που προσφέρονται στους τουρίστες με αναπηρίες αυξάνεται σταδιακά καθώς και οι πληροφορίες που παρέχονται στο διαδίκτυο σε πιθανούς ταξιδιώτες, το φάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών παραμένει ανεπαρκές.
Σύμφωνα με έκθεση για την τουριστική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) της Κομισιόν, μέχρι το 2020 η ζήτηση για προσβάσιμο τουρισμό στην ΕΕ θα ανέρχεται σε 862 εκατομμύρια ετήσια ταξίδια.
Μελέτη για την κατανόηση των εμποδίων των ατόμων με ειδικές ανάγκες της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Αναπηρία (WRD), που δημοσιεύθηκε το 2011 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, οποία αναγνώρισε την ύπαρξη περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο ατόμων κόσμο με κάποια μορφή αναπηρίας.Παρ’ όλα αυτά και ενώ υπάρχουν εκατομμύρια ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στο δρόμο.
Φυσικά και στάσιμα εμπόδια
Κατά τη φάση σχεδιασμού του ταξιδιού, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ελάχιστη διαθέσιμη πληροφόρηση σχετικά με τις προσβάσιμες υπηρεσίες είναι το κύριο εμπόδιο, ιδίως για άτομα με κινητικότητα, αισθητηριακές και ψυχικές διαταραχές.
Μόλις οι ταξιδιώτες έχουν πάρει την απόφαση να ταξιδεύουν και τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, η δυσαρέσκεια των ταξιδιωτών επικεντρώθηκε στα εμπόδια στο αεροπλάνο, όπως η δυσκολία πρόσβασης και χρήσης τουαλετών.
Η έρευνα διαπίστωσε πολυάριθμα φυσικά εμπόδια στις μεταφορές, στα δωμάτια, στις υπηρεσίες τροφίμων, στις περιοχές αναψυχής και στις δραστηριότητες, παρόλο που εκείνοι που αντιμετωπίζουν συνήθως ειδικές ανάγκες είναι νοητικοί.
Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) αναφέρθηκε σε αυτά τα υποκειμενικά εμπόδια στο «Εγχειρίδιο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό για Όλους», όταν ζήτησε αλλαγή της νοοτροπίας και τον τρόπο παροχής τουριστικών υπηρεσιών.
Μέτρα για παγκόσμια προσβασιμότητα
Η UNWTO δήλωσε ότι ο τουρισμός πρέπει να εργαστεί σε πέντε τομείς για να επιτευχθεί παγκόσμια προσβασιμότητα:
- Εκπόνηση νόμων και κανονισμών κατά των διακρίσεων όσον αφορά στην πρόσβαση σε εγκαταστάσεις, προϊόντα και υπηρεσίες.
- Ευαισθητοποίηση και κατάρτιση του προσωπικού.
- Έρευνα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της προσβασιμότητας και των μελλοντικών τάσεων.
- Μάρκετινγκ με στόχο την προώθηση πρωτοβουλιών πωλήσεων και στρατηγικών για την προώθηση προσβάσιμου τουρισμού.
- Διατήρηση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί κατά τρόπον ώστε να είναι μακροχρόνια και να αξιολογούνται από την άποψη της ποιότητας.