Οι παγκόσμιοι ηγέτες της αεροπορίας θα ενωθούν στο Ριάντ για το πρώτο Φόρουμ Μελλοντικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας .

Η διήμερη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου, θα ενώσει ηγέτες από τον δημόσιο και επιχειρηματικό τομέα, διεθνείς CEOs και ρυθμιστικές αρχές για να διαμορφώσουν την εξέλιξη των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών και να προωθήσουν λύσεις σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Φιλοξενούμενο από τη Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (GACA), το Φόρουμ θα περιλαμβάνει περισσότερους από 120 ομιλητές, με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες και εκπροσώπους από κάθε ήπειρο αναμένεται να παρευρεθούν.

Οι εκπρόσωποι καλούνται να παρακολουθήσουν 40 συνεδρίες, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς θεματικούς πυλώνες: εμπειρία επιβατών, βιωσιμότητα και ανάκαμψη επιχειρήσεων μετά την Covid.

“Το Future Aviation Forum θα είναι μια κομβική στιγμή για τον παγκόσμιο αεροπορικό τομέα. Θα συγκεντρώσουμε τα πιο έξυπνα μυαλά από όλο τον κόσμο για να σφυρηλατήσουμε λύσεις για το πώς ο τομέας μπορεί να ανακάμψει από την πανδημία Covid-19, να μεταμορφώσει την εμπειρία των επιβατών και να επενδύσει σε καινοτομίες που θα μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και θα μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Saleh bin Nasser Al-Jasser , υπουργός Μεταφορών της Σαουδικής Αραβίας.

Ο τομέας μεταφορών και logistics της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου οικονομικού μετασχηματισμού του Vision 2030, βρίσκεται υπό ταχεία ανάπτυξη. Το Βασίλειο στοχεύει να δημιουργήσει 356 δισεκατομμύρια SAR – ή λίγο λιγότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – σε επενδύσεις στον αεροπορικό του τομέα έως το 2030 για να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία παγκόσμιο κόμβο αερομεταφορών.

Η Εθνική Τομεακή Στρατηγική Αεροπορίας (NASS) της GACA στοχεύει στην αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας σε 250 προορισμούς, φτάνοντας τους 330 εκατομμύρια επιβάτες και να διπλασιάσει τη χωρητικότητα αεροπορικού φορτίου σε 4,5 εκατομμύρια τόνους. Το Βασίλειο έχει επίσης σχέδια να ξεκινήσει μια νέα εθνική αεροπορική εταιρεία για να συμπληρώσει τους υπάρχοντες εθνικούς αερομεταφορείς, τη Saudia, τη Flynas και τη Flyadeal, και να κατασκευάσει ένα μεγάλο νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Ριάντ, εκτός από οκτώ νέα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η GACA συντονίζεται στενά με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών με έδρα το Μόντρεαλ που είναι υπεύθυνος για την προώθηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης της βιομηχανίας αερομεταφορών παγκοσμίως. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΔΟΠΑ, Salvatore Sciacchitano , δήλωσε ότι το Φόρουμ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον παγκόσμιο αεροπορικό τομέα.

“Η παγκόσμια συνεργασία σε όλο τον τομέα των αερομεταφορών χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να χτίσουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε μελλοντικές κρίσεις υγείας, να επανεξετάσουμε και να εκσυγχρονίσουμε κάθε βήμα του ταξιδιού των επιβατών και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της αεροπορίας ενόψει της Κλιματική έκτακτη ανάγκη. Ανυπομονώ να συναντηθούν οι κορυφαίοι ηγέτες του κλάδου στο Ριάντ στο Future Aviation Forum, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τη φιλοδοξία, την καινοτομία και τη χάραξη πολιτικής που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη βιομηχανία», δήλωσε ο Sciacchitano.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου μετασχηματισμού του αεροπορικού της τομέα, η Σαουδική Αραβία κινείται επίσης προς την εταιρική εταιρική χρήση των αεροδρομίων της. Νωρίτερα φέτος, η GACA και η Matarat Holding Company ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση του θεσμικού μετασχηματισμού 25 από τα αεροδρόμια του Βασιλείου.

Αυτό περιελάμβανε τη δημιουργία της εταιρείας Airports Cluster 2, η οποία θα διαχειρίζεται και θα λειτουργεί 22 αεροδρόμια, φέρνοντας την επίβλεψη για την κατασκευή, τη λειτουργία και τη διαχείριση κάτω από μια στέγη.

Στόχος είναι η βελτίωση των υπηρεσιών, η ενσωμάτωση βέλτιστων διεθνών πρακτικών στη διαχείριση αεροδρομίων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, των εμπορευματικών μεταφορών, της εστίασης, της συντήρησης και των υπηρεσιών εδάφους, θα ανοίξουν σε ντόπιους και ξένους επενδυτές στο εγγύς μέλλον.

“Η κλίμακα ευκαιριών για τον κόσμο της αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία είναι άνευ προηγουμένου. Το Future Aviation Forum είναι μια ευκαιρία να συμμετάσχουμε από την αρχή στην ταχεία ανάδειξη της Σαουδικής Αραβίας ως εξέχοντος αεροπορικού κόμβου της Μέσης Ανατολής”, δήλωσε ο πρόεδρος της GACA Abdulaziz Al-Duailej .

Ο Al-Duailej είπε ότι ελπίζει ότι το Future Aviation Forum θα διευκολύνει τις επιχειρηματικές συμφωνίες και θα κινητοποιήσει τις επενδύσεις που απαιτούνται για την προώθηση της βιομηχανίας στο μέλλον.

“Το Φόρουμ θα οδηγήσει σε επιχειρηματικές συμφωνίες και θα κινητοποιήσει χρηματοδότηση για καινοτομία για να καταστήσει τη βιομηχανία οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Προσκαλούμε βασικούς παράγοντες από τον κόσμο των αερομεταφορών στη Σαουδική Αραβία, ώστε μαζί να μπορέσουμε να οδηγήσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν στον παγκόσμιο τομέα να ευδοκιμήσει τα τελευταία χρόνια να έρθω.”