Πρόκειται για μία από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ελεύθερης αγοράς και η βρετανική κυβέρνηση απειλεί να την κόψει εφόσον στις 31 Οκτωβρίου επιτευχθεί Brexit χωρίς συμφωνία.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία όπως υφίσταται σήμερα θα τελειώσει στις 31 Οκτωβρίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να βάλει «αμέσως» τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς καμία μεταβατική περίοδο όπως προβλέπονταν από την κυβέρνηση Μέι.

Η ελευθερία κυκλοφορίας επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως έως τώρα οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούσαν να μεταβαίνουν, να επισκέπτονται ή να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα διαβήματα.

«Θα εισαγάγουμε αμέσως πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «βρίσκονται υπό επεξεργασία».

Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να εισαγάγει ένα πόιντ σύστεμ κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας.

Μάλιστα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι είχαν αποκτήσει καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» προκειμένου να εξακολουθήσουν να διαμένουν στη χώρα μετά το Brexit. Είχε καταθέσει επίσης ένα σχέδιο πιο γρήγορης έκδοσης βίζας για την προσέλκυση «καλύτερων εγκεφάλων» ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο «να συνεχίσει να είναι μια επιστημονική υπερδύναμη» μετά το Brexit.

Υποσχέθηκε ακόμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να μπορούν να εξακολουθήσουν να ζουν στη χώρα, ακόμα και στην περίπτωση «μη συμφωνίας».

Στον αντίποδα, η Ένωση 3million που προασπίζεται τα συμφέροντα των περίπου 3,6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντέδρασε στην ανακοίνωση αυτή μέσω μια δημοσίευσης στο Twitter χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα ανεύθυνο και πόρτα σε γενικευμένες διακρίσεις.